Свързани новини

14.09.2020 13:49

Соц. министърът ще предлага еднолично размер на линията на бедност

Видян 1291 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството, обяви пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева, предаде БНР.

 Държавата предлага за догодина прагът на бедност да бъде 369 лева, ръстът е със 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението.

Социалният министър Деница Сачева коментира:

„С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година.

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от „Обединени патриоти“ промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

От ОП предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори.

А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 14.09.2020 14:48

    Грозна , дебела и неука 3 в 1

  • 001 Anonimen 14.09.2020 14:01

    Как така ще се издава "неправилно" ТЕЛК решение, и какво са виновни болните, та ще обикалят още 20 лекари, само ги разиграват?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв