Свързани новини

10.08.2020 13:56

Обвързват линията на бедност с възможностите на бюджета

Видян 2258 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Министърът на труда и социалната политика ще може да предложи размер на линията на бедност, съобразен с възможностите на бюджета вместо тя да бъде изчислявана автоматично по специална формула. Линията на бедност е показател, с който са обвързани редица социални плащания към социално слаби, пенсионери, хора с увреждания и според сега действащата методика до 31 август на текущата година се определя размерът ѝ за следващата. За 2020 година размерът ѝ е 363 лева. Определянето ѝ става по специална формула, включваща данните от изследването "Статистика на доходите и условията на живот" на НСИ по методология на Евростат, и индекса на цените на малката потребителска кошница.

Проект на правителствено постановление за промяна в методиката за определяне на линията на бедност предвижда социалният министър да има правомощия да предлага размера на официалната линия на бедност според възможностите на бюджета, предаде Медиапул. Размерът ѝ обаче няма да може да е по-малък от този за текущата година.

В мотивите към проекта се посочва, че по формулата размерът на линията на бедност ще се определя от положителните икономически тенденции за 2019 г, без да се отчитат резките промени, настъпили вследствие на пандемията от Covid-19. "Работните заплати през 2019 г. нараснаха с 11.1% спрямо 2018 г. При прилагане на методиката, линията на бедност за страната за 2021 г. би следвала тези възходящи тенденции, но не биха били отразени резки промени от икономическо естество, настъпили през 2020 г. и имащи пряка взаимовръзка със събираемостта на бюджетните постъпления, промените на пазара на труда, предизвикателствата от непланирано забавяне на БВП и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят