Свързани новини

03.09.2020 13:53

Референдум одобрява новата Конституция

Видян 2959 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за нова Конституция, който управляващите успяха да внесат с помощта на гласовете на „Воля“, съдържа дребни редакции по отношение на първоначалния вариант, огласен от ГЕРБ преди две седмици. Най-съществените са няколко – одобряването на изцяло нова Конституция или на сериозни промени в нея да става на референдум, за значителни промени (какви виж по-долу) в основния закон да се иска мнозинство от 4/5 от народните представители, както и по-ясен регламент за индивидуалната конституционна жалба, пише news.lex.bg.

Окончателният проект за нова Конституция беше внесен в Народното събрание на фона на масов протест пред сградата му, а новината, че ГЕРБ не се отказва от идеята да лансира нов основен закон, доведе до ескалация на напрежението. Включването на провокатори, като днес бяха определени от всички политически сили, хвърлящи бомбички, павета и всякакви предмети срещу полицията, пък завърши с намесата на органите на реда, които разчистиха всички блокади на улици, както и с много пострадали граждани и униформени и 126 задържани (половината с предходни криминални регистрации). Заваляха оплаквания и от полицейско насилие, включително и над журналисти, отразяващи протеста.

А от името на ГЕРБ Тома Биков обяви в декларация, че оставка на правителството няма да има.

Финалният проект на ГЕРБ се отличава от първия и по това, че вече има преамбюл на Конституцията и основните права на гражданите са се върнали на предно място сред разпоредбите на основния закон. Все така сред първите разпоредби, за разлика от действащата Конституция, са изведени тези за химна и столицата, като този път и тази за герба е актуализирана според настоящия вид на този основен символ на държавата.

Отпаднало е едно от най-оспорваните предложения, което даваше право на законодателна инициатива на бъдещите Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, които трябва да заменят Висшия съдебен съвет. В окончателния вид на проекта обаче те все още продължават да се наричат така, въпреки множеството критики за неадекватност на подобни наименования.

Супермнозинство и референдум за нова Конституция

Както и в първоначалния проект, ГЕРБ и подкрепилите ги предлагат да отпадне Великото Народно събрание и обикновен парламент да може да приема нова Конституция и съществени промени в действащата. Това се съчетава с намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

Това супермнозинство – 96 души от 120 (или 192 при парламент от 240) ще се изисква за приемането на изцяло нов основен закон или когато Народното събрание решава:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни