Свързани новини

02.09.2020 16:01

ГЕРБ събра подписи за новата конституция след направени промени

Видян 2364 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Внасяме проекта на нова Конституция с нужните подписи. Събрани са 127 гласа, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в сградата на Народното събрание във връзка с преговорите за проекта на конституция на управляващата партия. С нея е и Искрен Веселинов от ВМРО. Д-р Даниела Дариткова обяви, че проектът за нова конституция е подкрепен от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на НФСБ и ВМРО, част от ПГ на "Воля - българските родолюбци" и независими народни представители, предаде Фокус.



„Пренаредихме точките и членовете от първоначалния вариант. Записахме преамбюл, както искаха колегите от ВМРО. Премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт. Записахме изрично текста от Закона за герба в конституцията. Има и ред други промени”, обяви Дариткова.


„Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашия проект – партньорите от ВМРО, НФСБ, както и част от ПГ на ВОЛЯ и независими депутати. Предстои интересен и ползотворен дебат”, каза Дариткова, предаде Нова тв.


„Проектът, който внасяме в момента, няма почти нищо общо с първоначалния проект”, заяви Искрен Веселинов.



По три от условията на ВМРО , по които не е постигнато съгласие – образователен ценз за гласуване, разширяване правомощията на президента със законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие и задължителна наборна служба, ще бъде проведен референдум, успоредно с изборите за Велико народно събрание.


Припомняме, че по-рано днес депутатите от НФСБ на Валери Симеонов подписаха проекта на конституция на ГЕРБ. Сутринта депутатът Кръстина Таскова заяви пред Нова тв, че партия ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписи. 



Преди две седмици лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов постави условие, че ще подпише проекта за нова конституция, ако в него бъдат включени шест искания на партията, сред които са образователен ценз за гласуване на избори, въвеждане на наборна военна служба, разширяване на президентските правомощия и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец