Свързани новини

26.08.2020 09:47

Висшият адвокатски съвет е разтревожен от проекта за нова Конституция

Видян 2548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Висшият адвокатски съвет излезе с позиция относно проекта за нова Конституция, внесен от ПП ''ГЕРБ''. От становището на адвокатите, става ясно, че те са разтревожени от исканията за промяна на основния закон, както и че смятат, че проектът съдържа грешки, неточности, както и отклонения от основни принципи на конституцуионното право. Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, се посочва още от Висшия адвокатски съвет.


Публикуваме и цялата позиция:


Конституцията е основен закон и засяга пряко правата на всички български граждани.


Публично обявеният проект за нова Конституция не е внесен като предложение по реда на чл. 159, ал. 1 от Конституцията, а представлява покана към останалите парламентарно представени партии в 44-тото Народно събрание. Независимо от този ранен етап на процедурата, проекты дава основните насоки за желаните промени в основния закон на страната от най-голямата парламентарно представена партия в действащото Народно събрание.


Висшият адвокатски съвет, воден от своята конституционна роля да отстоява и защитава правата и законните интереси на българските граждани и след като се запозна с публично обявения от парламентарната група на политическа партия „ГЕРБ“ проект на нова Конституция, намира за наложително да изрази следната позиция:


Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно.


Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде выведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата Конституцията и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева