01/03

Свързани новини

26.08.2020 09:25

71% срив на приходите в туризма: 5 млрд.лв. за 2020 г.

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Индексите на оборота в услугите отбелязват драстичен спад в края на второто тримесечие на годината. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Основната причина са последиците от разпространението на коронавируса и въведените противоепиемини мерки, съобщава investor.bg.


По-конкретно в края на второто тримесечие в сектор „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ има спад на оборотите в размер на 71,2% спрямо първото тримесечие на годината.


Сериозен срив има и в авиацията, където оборотите са 66,4% по-малко спрямо периода януари-март.  Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 21,8% спрямо първото тримесечие на 2020 година. Увеличение е регистрирано само при „Пощенски и куриерски услуги“ (8,6%). Спадът в „Рекламна дейност и проучване на пазари“  е с 30,9%.


Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ намалява с 4,4% спрямо първото тримесечие на 2020 година. Най-съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (51,1%). Увеличение се наблюдава при „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“ съответно с 4,6% и 2,9%, показват още данните на НСИ.


На годишна база спадовете са още по-драстични.


В туристическия бранш в края на юни са отчетени обороти, които са с 94,6% по-малко спрямо второто тримесечие на 2019 г. При авиацията намалението е 64,1%. Във водния транспорт също има намаление на годишна база (42,8). Общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 18,5% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Увеличение е отчетено само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 21,6%


Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 3,9% по-висок през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най-съществено нарастване се наблюдава при „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“ съответно с 12,2 и 11,8%. Най-значим спад отново има при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (52%).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и