Свързани новини

25.08.2020 09:24

САЩ иска сметка от Инвестбанк и бг кабинета за €141 млн. от Венецуела

Видян 12312 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да се размине лесно задържането на 141 млн. евро, откраднати от Венецуела, в Инвестбанк, показа лично US посланикът Херо Мустафа. Преди дни 19' за пореден път писа по международния скандал, описан от Биволъ, а от офиса на Петя Славова ни пуснаха оправдание, в което надълго всъщност ПРИЗНАВАТ факта, че въпреки волята на парламента в Каракас до премиера Борисов са арестували чуждите пари.


Мустафа се срещна с Естефания Мелендес посланик на временното правителство на Венецуела в България, съобщава американското посолство в София. Посланик Мелендес приветства подкрепата на САЩ, както и на редица европейски страни, изразена в неотдавнашната Съвместна декларация за подкрепа на демократичния преход във Венесуела, като решение на политическата криза в страната, и поддръжка за свободни и честни президентски избори, се посочва в съобщението. Посланиците също така обсъдиха тясното си сътрудничество с българските власти по отношение на незаконните венесуелски финансови средства, които бяха замразени в България, добавят от посолството на САЩ. Срещата е била на 20 август, но за нея се съобщава едва в понеделник.

Съединените щати предложиха преди седмици план за споразумение във Венецуела, който предвижда създаването на временно правителство с представители на опозицията и настоящото правителство, както и последваща отмяна на санкциите. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

"Представяме нов механизъм, пътят към демокрацията, за разрешаване на кризата във Венецуела", каза шефът на американската дипломация. Според него Съединените щати предлагат да се създаде "държавен съвет, който ще служи като преходно правителство до" президентските и парламентарни избори. В него ще бъдат включени както представители на венецуелския лидер Николас Мадуро, така и членове на опозицията, пише Сега.

В същото време Мадуро и опозиционният лидер Хуан Гуайдо трябва да признаят, че преходното правителство е "единствената изпълнителна власт през преходния период". Ако всички условия, предложени от американската страна, са изпълнени, "всички санкции на САЩ ще бъдат отменени", добави Помпео. Ръководителят на Министерството на външните работи на САЩ включи в тези условия потвърждение от чуждестранни наблюдатели в Боливарската република за "свободни и честни избори", както и за "изтеглянето на чуждестранните сили за сигурност".

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА

Новината за българска връзка в предполагаемото прекарване на ресурси от Венецуела дойде през февруари 2019 г. Тогава венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони написа в Туитър, че държавната компания “Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като на 28 януари с.г. САЩ наложиха на латиноамериканската държава тежки финансови санкции, чиято цел е да блокират достъпа на обявения за нелегитимен президент Николас Мадуро до приходите от продажба на петрол.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Анонимен 27.08.2020 22:43

    Толкова тролове, че направо да ти се повдигне. Колко ви плащат?

  • 005 Anonimen 25.08.2020 16:11

    Благодаря на коментатор под №-004!Той е написал всичко което мисля и аз,пункт,по пункт,това прави значима мисълта на автора!

  • 004 Daher Lammoth за Херо Мустафа: 25.08.2020 15:49

    САЩ ни пратиха създателка на "Ислямска държава" за посланик. Слагаш кюрд, мюсюлманин, за посланик в предимно православна християнска страна, с турско малцинство. Усещам как и българи, и турци са доволни от политически коректния избор. За нея са написали, че е работила като специален помощник на държавния секретар Кондолиза Райс и координатор в Мосул за иракската провинция Ниневия в екипа на Пол Бремър, временния администратор на Ирак след нахлуването от 2003 г. Само където в тази стара асирийска провинция, където са живеели близо милион християни в Ирак от две хилядолетия, от нахлуването на САЩ през 2003 г. насам са останали няколко хиляди. Та, изглежда добре се е справила. И точно в Мосул се появява Ислямска държава. Била съветничка на вицепрезидента Джо Байдън и Обама за Близкия изток. Хм, пак чудесно се е справила. Като се има предвид, че самият Обама нарече Либия "най-голямата негова грешка" и масовите убийства в Йемен, кашите в Сирия, Ирак, Афганистан...Определено е чуден избор. Била бежанка от Ирак. Добре разбрахме намеците. Папата ни намекна. ЕС ни врънка. А дали някой казва, че ужасяващите генитални осакатявания, т.е. обрязванията на жени, са твърде характерни най-вече за кюрдите в Ирак? Това как пасва на #metоо движението?

  • 003 Günter Wallraff 25.08.2020 15:48

    Генерал-губернаторката на подмандатната територия "коли и беси" с помощта на инсталираната от чичо САМ туземна колониална администрация.

  • 002 Anonimen 25.08.2020 12:37

    Тубернатор Мустафа се изцепи. Но не е лесно .Тиквата еи взел комисионна и ще се връща. А това си е кражба на държавни пари на Венецуела от американците. Те това си знаят. но не минавет вече номерата им.

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.