Свързани новини

20.08.2020 10:18

Не предвиждаме масов скрининг на контактни лица при заразен ученик: Ангел Кунчев

Видян 1848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев. „Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение.“

По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи Кунчев, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев относно алгоритъма, който училищата ще ползват за действие при регистриран случай на коронавирус.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм - общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Не се налагат обаче масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването "Преди всички".

Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата, поясни той.  

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб, стана ясно още от интервюто. Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред