01/02

Свързани новини

17.08.2020 15:48

62% подкрепят протестите срещу властта: Галъп

Видян 2836 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери - това е един от изводите на "Галъп интернешънъл" от национално изследване, проведено от 30 юли до 7 август сред 811 пълнолетни българи. То е част от редовния "Политически и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл" - независимото ежемесечно проучване "лице в лице", което се провежда вече 30 години, припомня БТА. Теренът е преди анонса на Бойко Борисов за конституционен дебат и няма как да отрази потенциалния ефект, уточняват анализаторите.

Всички основни формации и политически дейци, с изключение може би на ДПС, губят от създалата се ситуация, за сметка на по-малките си конкуренти - в тази ситуация "малките стават големи", а изгледи да бъдат в следващо Народно събрание имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни, са част от изводите от проучването.

Според данните 62 на сто казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7 процента - че не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58,9 на сто искат оставка, а 26,5 процента са на противоположното мнение.


От "Галъп" коментират, че данните показват и обичайната от десетилетия структура на мненията по всички въпроси за властта у нас в края на всеки един мандат, но в същото време сочат и сериозно обществено раздразнение. Свидетелство за последното е, че вече 50 на сто смятат, че предсрочните избори са необходими за страната, докато 34,1 процента са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Преди седмици идеята за предсрочни избори по-скоро не събираше ентусиазъм, припомнят анализаторите и отбелязват, че, очевидно, масовото съзнание плавно "свиква с мисълта" за предсрочни избори.

От "Галъп" отбелязват, че, въпреки всичко обаче, все още не съществува усещането за налична алтернатива - 38,1 на сто казват, че в момента има партия или коалиция, която да може по-добре да управлява страната, но почти толкова - 35,7 процента - казват, че няма такава. Останалите се колебаят.


И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред хората с избирателни права. В открит въпрос ГЕРБ има 14,5 на сто или около 800 хиляди потенциални гласове (от общо около 5.5 млн. трайно пребиваващи с избирателни права у нас). БСП е с 13,9 на сто, което значи близо под 800 хиляди гласа. В последните парламентарни избори ГЕРБ събра около 1 150 хил. гласа, а БСП - около 950 хиляди, припомнят анализаторите. ГЕРБ е с преднина и сред твърдо решилите да гласуват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби