Свързани новини

14.08.2020 14:28

Плоската игра ВНС: Дани и Ментата пишат Конституция

Видян 8458 пъти | Коментари 4
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борисов не дава на правосъдния си министър, с извинение, Данаил Кирилов да пише във Фейсбук, обаче му възлага да пише Конституция. А Данчо Ментата като член на Правната комисия на Народното Събрание, където юристите са кът, ще го шлайфа. Така, драги зрители, стоят нещата с обявения от Борисов и несъществуващ проект за нова Конституция, заради която трябвало да се свиква Велико народно събрание.


Апропо, какво й е новото? Нещо, което беше променено в предишното обикновено Народно събрание с „исторически компромис”. То раздели ВСС на две колегии, сега Борисов иска да ги дели на два отделни Съвета. Голям смях де юре и нищо ново де факто.


Изцяло нова Конституция се налага при ново държавно устройство – например от република да установим монархия, от парламентарна – да станем президентска, или пък да се откажем от определенията на България в сегашния основен закон като демократична, социална и правова държава.


Каква е играта на Борисов? Да изкара още някой месец на власт, макар и уж подал оставка.


Защото проектът на „новата Конституция” първо ще трябва да мине през това НС, което пък най-вероятно даже няма да поиска подобно нещо, като се знае отношението на коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти, а също и на БСП. А без тях няма как да се събере конституционно мнозинство. Докато текат безкрайни дебати, правителството ще си управлява, а пренията могат да се точат и до края на мандата на този парламент.


Същия, който лидерът на ГЕРБ хем обявява, че е пълен с безделници, хем колко е важен, хем партията му вчера бойкотира събирането на депутатите, пред които можеше, вместо във Фейсбук, той да си направи декларацията. Все пак, парламентарна република сме.


И Борисов, който няколко пъти прави финтове, че уж иска мажоритарни избори в последните два парламента и прочие желани от Слави Трифонов неща, ще каже: ама аз исках, а те не ми дават. Докато уж всичко той прави в тази държава от 10 години.


Последна справка: партийните субсидии. Той даваше повече от законово установените рамки чрез довчерашния си финансов министър Горанов, после ги отряза, ама не в Закона, а само в миналогодишния бюджет, преполовен към онзи момент. И от Нова година са си същите, козметично намалени. Прах в очите с други думи.


Дори да приемем, че избираме 400, вместо 240 народни представители, да приемем също,


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 15.08.2020 10:15

    Борисов не дава на правосъдния си министър, с извинение, Данаил Кирилов да пише във Фейсбук, обаче му възлага да пише Конституция. А пиколото Данчо Ментата като член на Правната комисия на Народното Събрание, където юристите са кът, ще го шлайфа. Така, драги зрители, стоят нещата с обявения от Борисов и несъществуващ проект за нова Конституция, заради която трябвало да се свиква Велико народно събрание.

  • 002 всекиму заслуженото 15.08.2020 09:21

    Мошеници и крадци управляват държавата като фирма, а българският народ са превърнали в рая и го държат на ръба на оцеляването...

  • 001 Anonimen 14.08.2020 16:56

    Защо ли си мисля че предложения текст за нова конституция е може би от един доктор по философия?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби