Свързани новини

08.08.2020 17:08

Гражданите имат право на неподчинение щом се наруши общественият договор: Адв. Екимджиев

Видян 2262 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Твърди се, че митинги и протести трябва да са предварително обявени, едва ли не провеждани под строй, вероятно се очаква и съгласуване на съдържането на плакатите и трансперантите. Действително има Закон за събранията, митингите и манифестациите, но той регламентира правото на мирно събиране и правота на изразяване на мнение, които са основни конституционни права на гражданите. Това каза адв. Михаил Екимджиев в интервю за Капитал.


"Прототипът на гражданското неподчинение за първи път в писмен документ е визиран на 15 юни 1215 г., т.е. преди повече от 800 години в Магна харта. Тогава, изправен пред заплахата от гражданска война, английският крал Джон признава на аристократите и на духовниците някои права, но и нещо повече - ако той самият или назначените от него магистрати нарушат тази харта, бароните имат право насилствено, включително и с оръжие, да се удовлетворят от неговото имущество, от неговите земи, от неговите замъци, като нямат право да посягат само на семейството му. Това именно е първообразът на легитимното гражданско неподчинение, признато от държавата и закрепено в юридически документ, който по мое мнение е най-важният в историята на демокрацията", обясни Екимджиев.


"После това право от Магна харта е възприето по различен начин в конституциите на Франция и САЩ. Важно е да се отбележи, че правото за носене на оръжие на американските граждани, което ние сме склонни първосигнално да критикуваме, е закрепено в една от поправките на американската конституция именно като право на самозащита, включително въоръжена, и на формиране на въоръжени опълченски отряди, чрез които гражданите да се защитават и срещу собствената си държава, когато тя наруши конституцията", допълни той.


"Затова при заплахата от COVID американците първо изкупиха оръжията от оръжейните магазини, а ние - тоалетната хартия. Затова е след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис под напора на гражданското неподчинение общинският съвет разпусна местната полиция, а тук полицията разтури лагерите на протестиращите граждани. Подобно право на гражданска самозащита имплицитно се съдържа и в чл. 56 от българската конституция. От тази перспектива гражданите имат право на неподчинение винаги когато управляващите нарушат обществения договор, който най-ясно е изразен в конституцията", коментира адвокатът.


"Гражданското неподчинение по дефиниция е неправомерно, защото то е реципрочен отговор на неправомерни действия на управляващите. Именно затова то не подлежи на нормативна регламентация. Колкото по-репресивни са действията на загубилата легитимността си власт, толкова по-остри могат да бъдат действията на това легитимно неподчинение на същата нелегитимна власт. Чрез тях хората показват, че те действително са суверенът, че са загубили доверие в техните представители във властта и че ситуацията може да бъде нормализирана само чрез незабавни предсрочни избори", каза още той.





Етикети
, , , , , , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.