Свързани новини

08.08.2020 15:08

Шпигел: Тиквата, която не си тръгва

Видян 4651 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Безредици на улицата на тиквите", с такова заглавие на статия посветена на протестите в България излезе немския флафман Дер Шпигел.


"Дойче веле" преразказва статията в списанието: 


"От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември - след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в "Дер Шпигел" и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". 


"Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

 

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята "Дер Шпигел". Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. 


"Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?", гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите. При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. 


Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност. Борисов няма да си отиде лесно. Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент".


Снимка: Булфото



Етикети
, , , , , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни