Свързани новини

27.07.2020 11:07

1,1 млрд. лв. за кризата от К19

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Близо 2 млрд. лв. ще бъдат отделени за борба със социално икономическите последици от кризата с коронавируса",  обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС. Впоследствие се оказа, че става дума всъщност за почти двойно по-малко пари - 1,1 млрд.лв. "Това е за хората, които не са на протест, а са работили", подчерта той. Средствата са в рамките на фискалната програма за 2020 г.


"Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация.  Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати",  подчерта премиерът пред журналисти.


"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер”, посочи Борисов. „Ако пандемията продължи, след 3 месеца, ще говорим пак", добави той.


122 млн. лева се отпускат за личните асистенти, стана ясно от брифинга. Теглят 1 млрд. лева за подпомагане на бизнеса. Обсъжда се таксиметровите услуги да бъдат освободени от таксите.


"Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 до 12 лева", съобщи още министър-председателят. 15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творци на свободна практика. Увеличава се продължителността на паричното обезщетение на безработица с 3 месеца.


„За сега няма да теглим заем, ще ползваме мазнинките който има фискалния резерв”, коментира Борисов. "За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила", каза още Борисов.


"Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури: МЗ, МВР, Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други", заяви премиерът. Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти.


"За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Covid-19, се осигуряват по 1000 лева", каза още Борисов. Той съобщи и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка.


"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем със закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. Петък да бъде прието", уточни премиерът.


Източник: 24 часа


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред