Свързани новини

17.07.2020 14:23

През годините ТЕЦ Варна винаги е участвал в студения резерв: Теменужка

Видян 1845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През годините ТЕЦ "Варна" винаги е участвал в студения резерв на страната, това е било записано като условие и в приватизационния договор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде Фокус.


Тя посочи, че това, което го пише в договора се спазва и правителството не се интересува кой стои от другата страна. Министърът заяви, че са глобявани и други централи и "Бобов дол" и "Варна".


На въпрос дали й е оказван натиск за ТЕЦ "Варна", министърът заяви: "Никога не съм бягала от въпроси, свързани с ТЕЦ "Варна" или с която и да е било друга енергийна мощност в страната, тъй като няма причина за това. Това, което със сигурност мога да кажа и да гарантирам е, че през последните 6 години, откакто в ПП ГЕРБ е в управлението и енергетиката се управлява от нашето правителство, се работи абсолютно прозрачно при спазване на всички европейски изисквания и нашето национално законодателство. Можете да проверите през годините какви търгове са провеждани в електроенергийния системен оператор за определяне на студения резерв,какви са били критериите и дали някога е имало случаи, в който цената на студения резерв надвишава тази, определена от КЕВР", каза още Петкова.


Тя заяви, че е важно да се уточни, че ТЕЦ "Варна" преди да бъде приватизиран е бил държавна собственост. "Тази централа има особено място в електроенергийната система на страната. Абстрахирам се от всичко останало, защото след държавата собственик на централата беше ЧЕЗ. Надяваме се не сме го забравили това като факт. Тази централа е винаги е участвала в студения резерв на страната. Нейната реализация, нейното изграждане е свързано с това тя да гарантира електроенергийната сигурност на страната при отпадане на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Нейната мощност е 1260 мегавата и това не е случайно. Това е доста специфична техническа информация, но е важно да я знаете. През годините ТЕЦ "Варна" винаги е участвал в студения резерв на страната", каза още Петкова


Министърът обърна внимание, че когато е приватизиран ТЕЦ "Варна" като условие в приватизационния договор е записано, че три от блоковете ще участват задължително в студен резерв.


"Единствените години, в които ТЕЦ "Варна" не е участвала в студения резерв са от 2015 до 2018 г., тъй като комплексното разрешително на тази централа беше изтекло", каза още тя. Министър Петкова подчерта, че правителството на ПП ГЕРБ спазва стриктно законодателството. "Това да сме публични и прозрачни е наша политика", изтъкна още тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева