Свързани новини

10.07.2020 10:51

НСО и кой носи отговорност - как ГЕРБ чете законите и какво пише в тях

Видян 3121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

                Премиерът или президентът - кой носи отговорност за дейността на Националната служба за охрана (НСО) и за решенията кои лица да бъдат охранявани, извън списъка с тези, които задължително подлежат на охрана.


Този въпрос от два дни е повод за поредните търкания между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, като и двете институции си прехвърлят тази отговорност, пише Клуб Z. А повод темата отново да стане актуална са действията на гардовете на Ахмед Доган при т. нар. летен сарай в парк "Росенец", когато избутаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и сподвижниците му обратно във водата при опита им да слязат с лодка на брега. Иванов заби на брега и българския флаг, който един от охранителите изтръгна и захвърли в храстите.


Вчера президентът Румен Радев обяви, че гардовете са от НСО и посочи, че според приетия през 2015 г. специализиран закон за службата отговорността е на изпълнителната власт и че реалната власт на държавния глава е била отнета с приемането на този закон. Припомни, че по закон специализирана комисия в Народното събрание осъшествява контрола върху службата.


В ефира на бТВ коментира председателят на парламентарната комисия за контрол на службите Димитър Лазаров от ГЕРБ, който без изненади поддържаше тезата на "Дондуков" 1. Лазаров борави с текстове от закона в опит да онагледи, че президентът носи пълната отговорност за службата и съответно за охраняваните лица. Но борави с текстовете избирателно показа справка на Клуб Z в нормативните актове. Това бе потвърдено и от следващия гост в студиото - бившият служител на НСО Николай Марков.


Къде е Министерският съвет


Лазаров започна изложението си, цитирайки текстовете, според които НСО е служба към президента, акцентирайки на "към". Няколко пъти подчерта и че "президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността", както и че "назначава и освобождава началника на службата".


    "Еднолично назначава началника на службата, еднолично назначава и заместник-началниците - по предложение на началника, еднолично назначава и временно изпълняващ", подчерта депутатът от ГЕРБ.


Но пропусна да спомене допълненията към тези текстове от закона. А те са, че началникът на службата се назначава и освобождава "след съгласуване с Министерския съвет" и че към "президентът осъществява общо ръководство и контрол" е изброено в какво се състои това - "назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет, утвърждава основните структурни звена и общия числен състав и удостоява служители с висши офицерски звания."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и