Свързани новини

09.07.2020 13:41

Затварят баровете. Стадионите – без публика. Събиранията – до 30 човека

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затварят баровете и дискотеките на закрито, стадионите остават без публика. Без сватби и кръщенета с повече от 30 души и на закрито, и на открито. Тези нови мерки обяви здравният министър Кирил Ананиев след рекорда от 240 новозаразени с COVID-19 днес и трайния им ръст през последните седмици.


Те ще влязат в сила от полунощ днес и ще важат до второ нареждане.


За тях по думите на министъра и на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев се въвежда „жесток контрол“. На проверки тръгват от здравните инспекции, инспекцията по труда и агенцията по храните.


„Всички служители в магазини, в молове, целият персонал задължително трябва да бъдат с маски. Това масово не се спазва. Трябва самите собственици да вземат необходимите мерки. Даже клиентите спазват дистанция повече отколкото работещите на касата“, каза Ананиев.


А Кунчев подчерта, че когато служител не носи маска, глоба ще бъде налагана не само на него, а и на работодателя му.


Дискотеките, баровете и други подобни заведения на открито ще работят, но при заетост до 50% от общия им капацитет и при спазване на дистанция от 1,5 метра, каза Ананиев.


Той заяви, че е напуснал финала за Купата на България по футбол ядосан, като е видял, че не се спазват мерките. И обяви, че се забранява публиката на спортни прояви и на открито, и на закрито.


Няма да се провеждат групови празненства с повече от 30 души – сватби, балове, кръщенета. Като забраната важи и за тези на открито, и на закрито.


„Гласувахме доверие на българските граждани и обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление, анализът, който направихме, показа, че броят на носителите на коронавируиса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. През следващите дни не очакваме броят им да спадне“, заяви Ананиев.


И допълни, че след среща с Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов е приел да се възстановят част от мерките.


Премиерът коментира ситуацията чрез пресслужбата си, която препредаде какво е казал той на онлайн среща с областните управители, на която е обсъдено затягането на мерките.


„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, е заявил Борисов. И е дал разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия.


„Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, е казал премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които