Свързани новини

03.07.2020 15:07

Удвоиха клиничната пътека за К19 в лв.

Видян 3191 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двойно се увеличава  цената, по която ще се лекува Covid-19, точно както 19 минути писа още миналата седмица . От 1 август цената на клиничната пътека вече ще бъде 1200 лв., заяви пред журналисти шефът на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след среща с представители на БЛС. Припомняме, че в момента  лечението на заразените с коронавируса е 600 лв.


Начева допълни, че ще се повишат цените и на други пътеки в областта на инфекциозните заболявания. Обсъжда се и повишаването на цените на всички клинични пътеки.  Увеличението ще е за сметка на оперативния резерв на НЗОК, в който към момента неразпределените средства са около 80 млн. лв. Новостите ще бъдат въведени чрез сключване на анекс към действащия Национален рамков договор (НРД).


„Механизмът за финансиране на болниците - в размер на 85%, ще бъде до края на септември”, посочи Начева. Тя обяви също, че се обмисля цената на PCR тест  да бъде включена в дадената клинична пътека, по която е приет за лечение пациентът. Според нея  средствата са разчетени така, че парите на НЗОК да стигнат. 


Напомняме, че преди седмица  за увеличението на клиничната пътека за коронавируса както и поемане на разходите на болниците за скрининг за Covid-19, заяви шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Тогава той не се ангажира с конкретни числа, но посочи, че до решението се стигнало след разговор със здравния министър Кирил Ананиев и Начева.


"Цялата офанзива с тестването е за представяне на повишаващ се брой заразени с коронавирус, за да се аргументира усвояването на едни 6 млрд. евро”, заяви по-рано д-р Антония Първанова, бивш зам.-шеф на здравната комисия в НС и бивш евродепутат. „По 510 000 лв. на ден се харчат, за да се докара бройката на случаите с К-19, защото ако не се покаже проблем, няма да има безвъзмездни пари от ЕК”, подчерта тя.


„До края на септември ЕС  иска всяка държава да разработи план за преструктуриране и реформиране в здравния сектор”, обясни преди това  самият Ананиев. Той уточни, че ако защитим своя проект за реформа, ще получим от Европа въпросните над 6 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ.


„Заиграва се със статистиката и се гони бройката на заразени, за да получим финансиране от СЗО, МВФ и ЕС”,  предположи на свой ред в телефонен разговор пред 19’ столичният общински съветник от БСП Николай Николов, който първоначално  беше диагностициран с Covid-19, но всъщност се оказа напълно здрав.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,