Свързани новини

26.06.2020 09:24

Разпитаха Захариева, Бобоков я натискал кой да бъде посланик

Видян 2123 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Външният министър Екатерна Захариева е разпитана по сагата с Пламен Бобоков. Тя е заявила, че шефът на "Приста ойл" е опитал "да влияе доста осезателно върху външнополитическия живот на страната", като е искал среща с нея, предаде Клуб Z.


Това обяви прокуратурата пред Апелативния спецсъд, където се гледа на втора инстанция мярката за неотклонение на Пламен Бобоков.


От изказването на прокурорите стана ясно още, че такава среща е била осъществена в МВнР. А всичко било "продиктувано от желанието му да бъдат назначени конкретни лица, подкрепяни от него за посланици в страни, където той има бизнес интереси".


Нещо повече - от думите на прокурор Елена Брезашка пред медиите стаа ясно, че Захариева е заявила още, че президентската институция опитала да се меси в избора "по един много елегантен начин". Тя не пожела да коментира какво е "елегантен начин" по смисъла на наказателните закони.


Адвокатката на Бобоков Ина Лулчева пък заяви, че е потресена от това, което чува. И че е нормално бизнесмени да искат среща с администрацията по въпроси, които ги интересуват.


    "Прокуратурата обявява за престъпно общуването с държавните институции. Това подрива държавността", каза тя.


Известната адвокатка заяви, че ако някой е поискал среща с външния министър във външно министерство и тя се е състояла, не смята, че това е престъпно.


    "Всеки български гражданин трябва да се страхува, ако вие поощрите подобно поведение."


Тя обърна внимание да се чете Законът за дипломатическата служба и заяви, че всеки има право да предлага посланици, но МвнР внася предложенията.


Днес по-младият брат Бобоков застана пред Апелативния специализиран съд, след като първо му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 1 млн. лв., но според прокуратурата той не я е платил навреме. Първата инстанция - Специализираният съд, освободи Бобоков, заявявайки, че именно това е подходящата мярка, но прокуратурата протестира решението и поиска постоянен арест.


Днес 4-ти състав на Апелативния спецсъд бе категоричен, че прокуратурата изобщо не е приложила към делото новите обстоятелства, които коментира - за група с търговия с влияние (по това още няма нито едно повдигнато обвинение, въпреки че прокурорите пускат откъси от чатове в публичното пространство - б.р.).


Съдия Емилия Петкова обърна внимание, че никой от тримата прокурори дори не коменитра в пледоариите си днес повода да искат задържане на Бобоков - че не си е платил гаранцията (тъй като той всъщност я е платил още на 17 юни, б.р.). Затова го остави със същата мярка за неотклонение - парична гаранция от 1 млн. лв., която вече е внесена.


По-рано бизнесменът Пламен Бобоков заяви на влизане в спецсъда, че целта на делата срещу него не е той, а президентът Румен Радев.


    "Не разбирате ли - целта е основният враг на двата стълба на власт", каза Бобоков, посочвайки държавния глава.


По повод разпространената от прокуратурата поредна порция чатове вчера, в които Бобоков посочва на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов кандидати за дипломатически назначения, бизнесменът също припомни, че МВнР е институцията, която предлага посланиците.


    "Това е гигантска манипулация. Хора, не позволявайте да ставате част от нея", обърна се той към журналистите.


И каза още, че делото за боклука, от което стартираха неговите и на брат му проблеми с правосъдието, е измислено с единствена цел - да ги "закопчаят".


Бобоков буквално използва думите "дайте да го разгембим", говорейки за себе си.


Като едър бизнесмен той се е срещал и комуникирал с много премиери, президенти и министри по цял свят, съобщи още собственикът на "Приста ойл".


    "Аз търгувам с масла, не с влияние", допълни Пламен Бобоков.


Той каза още, че самите чатове, които държавното обвинение публикува на парче, са извадени от контекста. Припомни, че сам си е дал паролата за иззетия телефон. А я е дал, защото няма какво да крие.


Бобоков би искал да се публикуват пълните разговори с Пламен Узунов, но в момента телефонът му е иззет и това не зависи от него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.06.2020 13:10

    Препредавате постоянно едни и същи текстове с едно и също съдържание няколко дни поред. Но в тези материали нямате коментари, не се опитвате да анализирате и коментирате, поне вижте коментарите на разни читатели и се замислете. Повтаряте постоянно едни и същи глупости и ги втълпявате като вярни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете