Свързани новини

19.06.2020 15:12

Ананиев: Нормално е дексаметазонът да се използва в лечението на българите

Видян 1215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

Дексаметазонът е масово лекарство, с което лекарите имат опит. Мисля, че е съвсем нормално да се използва в лечението на българските граждани. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде бТВ.



Медикаментът показва обещаващи резултати при изпитвания във Великобритания.


Неговото изказване беше допълнено от директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. Според него дексаметазонът е достъпен в българската медицина от много години и не е нов медикамент.


"Това е стероид с мощен противовъзпалителен ефект, но и с мощен имуносупресивен ефект – т.е. потиска имунната система", обясни той и подчерта, че дексаметазонът трябва да бъде внимателно избран кога да бъде включен в лечението на пациентите.

По думите му и сега, и в началото на пандемията у нас има достатъчно количество хидроксихлорохин. Доц. Ангелов обясни, че медикаментът, заедно с всички останали, се използва под строг лекарски контрол, под постоянно мониториране и строги предписания.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че около 2% от българите имат антитела, 3% от медицинския персонал и около 2,5% от хората, пожелали да проверят дали имат изградени такива.

„Антителата не са единствената защита на организма. Важен при тази инфекция е клетъчният имунитет, който в момента изучаваме задълбочено. Именно той ще защитава човечеството от вируса и неговите мутации“, допълни той.


Ананиев заяви, че България може би ще е сред първите страни, които ще бъдат включени в алианса между Германия, Франция, Италия и Нидерландия за предварителна покупка на ваксина срещу вируса.

 





Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.