Свързани новини

08.06.2020 09:46

България се връща 25 г. назад: Блумбърг

Видян 12229 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  


„Кризата с коронавируса ускори в България процес, започнал преди 2 години - отстъпление от 25 години трансформиране на икономиката в пазарна чрез засилване влиянието на правителството в нея”, разаква разказва американската агенция Блумбърг под заглавие: "В най-бедната страна в ЕС икономиката завива към държавен контрол". В текста се изброява как правителството е увеличило влиянието си в различни сектори и че последните примери за това са действията срещу хазартния бизнес на Васил Божков и придвижването на плановете за създаване на държавен конкурент на Лукойл, за които трябва да има окончателно гласуване на депутатите следващата седмица. Агенцията, собственост на милиардера със същото име, който е все по-влиятелен в политиката, пише: „Правителството на Бойко Борисов се намесва в бизнеси, простиращи се от управление на водоснабдяването и строителството до хазарта и разпространението на медии, като преобразява индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната".


"В днешния свят има логика за увеличаване на държавната намеса при опит да се намалят разходите в производството, за да са се повиши качеството на продукцията или да се гарантира, че може да се разчита на нея, но качеството на резултата от всичко това зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих била предпазливо скептична", казва Рафаела Тенчони, старши икономист на лондонската ADA Economics Ltd..


Блумбърг цитира като контрапункт Владислав Горанов: "Държавата ще се намесва, когато е необходимо или когато пазарът не работи".


Но това се случва не във времена на криза, а от години насам, обяснява "Блумбърг". Агенцията посочва, че Борисов е премиер от 11 г. "България изгражда форма на държавен капитализъм - институциите се използват като инструмент за разпределяне на пазарно влияние между играчи, близки до правителството", коментира за агенцията Мартин Владимиров.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.06.2020 13:59

    А нашият Боpисов не пpестава да се хвали и да си дава оценка отличен за дъното, до което докаpа и дъpжавата и наpода си само за 10-12 г умело pазгpабване на pесуpси и капитали

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв