06.06.2020 12:06

Пан-европейски отговор на пандемията: Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБанка

Видян 7025 пъти | Коментари 9
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     „Пан“ е гръцка дума, която означава „всички“. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност, всички нас. Нашият отговор на заплахата от финансово опустошение, което тя може да предизвика, също трябва да съдържа тази представка. Той трябва да бъде пан-европейски.

Европейската инвестиционна банка е банката на Европейския съюз и представлява финансовите интереси на 27-те държави членки. По тази причина нашият отговор на разрушителните последици от КОВИД-19 отразява интересите на всички национални икономики в ЕС. Бързият отговор на ЕИБ спрямо кризата в България е доказателство, че страната не е оставена сама да се справя с последиците от този вирус.

Европейската инвестиционна банка изигра ключова роля при последните пан-европейски мерки по време на извънредно икономическо положение - финансовата криза отпреди десетилетие. Сега банката има план за подпомагане на най-тежко засегнатите от коронавируса - дребните предприемачи и техните служители, чието благосъстояние предрешава икономическото бъдеще на всички ни в много по-голяма степен, отколкото мнозина допускат. Банката е изключително важен стълб на отговора на ЕС, който, освен това включва и милиарди евро, привлечени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност.

В началото на кризата, Групата на ЕИБ незабавно обяви план за действие за мобилизиране на 40 млрд. евро в подкрепа на реалната икономика. Финансовият пакет включва:

• Целеви гаранционни схеми за банки на основата на съществуващи програми, които

могат да бъдат незабавно предоставени и се очаква да привлекат до 20 млрд. евро;

• Целеви банкови линии за ликвидност, които да гарантират помощ за допълнителен

оборотен капитал за малки и средни предприятия (МСП) и дружества със средна

капитализация от 10 млрд. евро;

• Целеви програми за покупка на обезпечени с активи ценни книжа, които да позволят на банките да прехвърлят риска по портфейлите за МСП и да мобилизират още 10 млрд. евро.

В допълнение, съвсем скоро ще започне да функционира и Пан-европейски гаранционен фонд на стойност 25 млрд. евро. Фондът ще се управлява

 


продължи >>

Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Виж всички
назад
01|02
RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева