Свързани новини

03.06.2020 14:46

ВМРО: Кирилицата е българска, а не славянска азбука

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз, предаде БНР.


Предложението на ВМРО е в следствие на множество срещи с патриотични неправителствени организации още от началото на годината.


Според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов изменението е изключително важно за националната ни идентичност и ще сложи край на спора, който у нас се води без особени исторически аргументи за това каква азбука е кирилицата.


„Цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че ако глаголицата има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи, за нуждите на българската държава. Разпространена е от българската държава и всъщност на този формален спор, не във вътрешнополитически план в страната, да се сложи една точка“, каза Веселинов.


Идеята на патриотичната партия е още преди спорната изложба в руския културно-информационен център на 24 май, която представя Кирил и Методий като руски просветители.


„Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента, както разбирате, малко или много осуети нещата, но пък вдигна темата. Смятаме, че в европейските институции също трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата, това е българска азбука. И без да оспорваме правото на всеки след това присъединил се да пише на нея, тази историческа истина трябва да бъде по подходящ начин защитена“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.