01/03

Свързани новини

26.05.2020 12:12

Иззет ритон на Божков пуснат "на пазара"

Видян 3362 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Васил Божков е открил един от ритоните си, иззети от прокуратурата, обявен за продан. За това алармира самият той чрез профила си във фейсбук, като е приложил снимки и документи, предаде Клуб Z.


Анонсът му идва само ден, след като обяви, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници". А неговата фондация - "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО, от където предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България.

Според днешната публикация ритонът е бил закупен на 3 април миналата година за 600 000 долара от галерия в Лондон. За тази покупка Божков е приложил фактура.

Иззет е на 4 февруари тази година, за което има издаден протокол, носещ подписите на главен разследващ полицай, следовател и специалист - технически помощник. Приложено е и описание на иззетия артефакт. То отговаря на снимките на ритона, публикувани от Васил Божков, но само специалисти могат да твърдят това със сигурност.

"Миналата седмица се появи на свободния пазар", посочва още Божков и показва снимка. Той прилага съобщение от 19 май, в което му издават, че ритонът е за продан. Но не става ясно кой е продавачът.

    "Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 26.05.2020 22:38

    Те не се спряха и опоскаха до шушка и държава и народ та една заграбена колекция ли ще им се опре?! Неграмотните престъпници от култура не се интересуват, те признават само сметки и имоти, най-добре в чужбина...

  • 002 Anonimen 26.05.2020 18:38

    А дали Властта на суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата «Свидетели на SARS-CoV-2» вече продава на свободния пазар и откраднатите от медицинските сестри палатки пред МС? https://frognews.bg/novini/izcheznaha-bezsledno-palatkite-pred-meditsinskite-sestri-sistemata-ubiva-pitat-borisov-kade-video.html

  • 001 Anonimen 26.05.2020 13:38

    Свинска държава. Артефактите трябва да са в музеите, не в частните колекции. Има пари за ризки на крокодила Ангелкова, няма за историята на България.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци