Свързани новини

22.05.2020 12:50

Прокуратурата иска незабавна проверка на строежа на небостъргач в центъра на София

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на София, предаде БНР.


ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.


Законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно чл. 137, ал.1, т.3, б. „в“ от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория сажилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. Вчл. 137, ал.1, т.2, б. „д“ от ЗУТ се посочва, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.


Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.


ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.


Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.


БНР пропомня, че според проекта 113-мeтpoвaта страда със застроена площ от 66 000 квадратни метра трябва да бъде от най-високите в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред