Свързани новини

15.05.2020 11:42

Не можем да бъдем задължително лекувани със заповед на министър: Адвокат Мария Петрова

Видян 3859 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„И Конституцията ни, и редица международни актове не позволяват някой да бъде задължително лекуван просто със заповед на министър. Никой от нас не може да бъде подлаган на лечение против волята му. Има изключения, но за тези процедури има строг съдебен контрол.“ Този коментар направи в предаването "Преди всички" адвокат Мария Петрова.


„По-страшното тук е, че със заповед на министъра на здравеопазването се нарежда задължителна изолация и болнично лечение на определени категории лица“, допълни юристът. Заповед на министъра на здравеопазването постановява хората над 60 години, заразените с хронични заболявания, тези с нарушена имунна система и такива, които имат затруднено дишане и задух, да влизат задължително за лечение в болница. Заповедта предизвика сериозна реакция в социалните мрежи.


„Има точка, която казва: „лица с невъзможност за изолация и лечение при домашни условия. Кой и по какъв ред, как ще установи тази невъзможност“, пита юристът. „Утре и аз, и вие, ако имаме позитивен тест, но нямаме никакви оплаквания, но някой по неясни критерии счете, че сме в невъзможност да се изолираме или да се лекуваме в домашни условия, може да реши, образно казано, да ни въдвори в болница“, коментира адвокат Петрова.


Тя призова да се прави разлика „между изолацията, налагането на мерки, които целят ограничаване на заразата и задължителното лечение“.


Имаме Наредба 21, която коментира изрично изброени инфекциозни и заразни заболявания, които подлежат на такъв тип лечение, но там има съвсем друга процедура, подчерта Мария Петрова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.05.2020 13:01

    Ананиев е нагледен пример, как на дърти години човек може да стане за резил. Дори и като политическа фигура един министър трябва да има компетентност по материята. Как един счетоводител издава закони и се разпорежда с живота на цял народ без грам компетенция и понятие от здравна материя?! Това си е жива гавра....и пълно падение за управляващите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.