Свързани новини

08.05.2020 14:01

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

нозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13 май. Промените в закона на здравето дават възможност здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“, предаде БНР.


В спокоен дебат депутатите прокараха на първо четене промените в Закона за здравето.


Текстовете не срещнаха подкрепата единствено на БСП, които гласуваха въздържали се. Социалистите оспориха прехвърлената отговорност за продължаващите противоепидемични мерки и след извънредното положение изцяло върху министъра на здравеопазването, без да се търси отговорност на цялото правителство.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че промените не дават ясен план за бъдещето: „Сигурно разбирате, че това априори създава несигурност. Ето тази несигурност е голям проблем за развитие на икономиката, на бизнеса, да им дадем помощ и стимули“.


Александър Ненков от ГЕРБ контрира с аргумента: „Не съм съгласен с тезата, че, видите ли, няма план - напротив - през последните седмици, редица мерки на стойност над 4 милиарда и половина бяха приети. Това, което е най-важно да се каже за днешния законопроект е, че той цели опит на държавата да мине на втори етап от развитието на болестта, а именно, да почнем да живеем, да свикнем с мисълта, че този вирус не съществува...“.


С измененията в Закона за здравето се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важат и забраната да се налагат запори, възможността за намаляване на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.


На първо четене депутатите решиха да няма външно оценяване на 4 и 10 клас. БСП, ДПС и „Воля“ дадоха заявки да внесат свои корекции между двете четения на законопроекта.


Още във вторник 12 май промените влизат на второ четене в пленарната зала. А от четвъртък 14 май НС възобновява редовните си пленарни заседания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.