01/02

Свързани новини

29.04.2020 09:24

Няма пик, но проблем има

Видян 5438 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сравнителният анализ на данните за броя на потвърдените нови случаи на заразяван е с коронавирус през последните 15 дни очертава динамиката на епидемичния процес у нас. Броят на потвърдените официално случаи на заразени се е удвоил от 685 на 13 април до 1348 на 27 април. За същият период, броят на починалите е нараснал от 32 на 56, пише сайтът Право и здраве.

Дали има пик в такива случаи се съди не толкова по абсолютния брой на заразените и починалите, а по темпа на нарастване. Да съпоставим първо данните с хипотетичния брой на заразените. За да изчислим този хипотетичен брой, са ни необходими два показателя – вирулентността и инкубационният период.



Според изследователите от департамента по обществено здраве на Джон Хопкинс – САЩ, инкубационният период при COVID-19 е между 2 и 14 дни, като те са изчислили, че симптомите се появяват средно на 5,1 дни след заразяването, тоест от този момент нататък(учените смятат, че заразяването започва ден преди появата на симптомите), заразеният може да предава вируса на околните.



Вирулентността на коронавируса е близка до тази на сезонният грип. Смята се, че един човек заразява средно между 1,5 и 3-ма други. Ако приемем, че след 13 април един инфектиран е заразил 2-ма души, то 5 дни по-късно, след 17 април, тези 2-ма ще могат да заразят всеки по още двама, а след 22 март всеки по още двама и броят на заразените от един човек би трябвало да достигне 8 към 27 април (в интервал от 4 до 27).



Някои ще възразят, че инкубационният период при част от заразените ще е по-дълъг от 5 дни и че не всички веднага ще срещнат други двама, които да заразят, за това нека намалим получения резултат на половина, като приемем, че за 15 дни цикълът на заразяване не се е повторил три, а два пъти, тоест един човек е заразил двама, а всеки от тях още по двама. Следователно теоретично на всеки 15 дни може да се очаква, броят на заразените от един инфектиран да стане най-малко 7 (1+2+4). Тази прогресия би трябвало да продължи до тогава, докато броят на придобилите имунитет е достатъчно голям, за да не позволи предаването в съотношение 1:2(3). С натрупването на имунизирани, броят на заразените ще започне да намалява, докато накрая разпространението на вируса спре.



Да видим сега нашите данни и да ги съпоставим с изчисления хипотетичен брой заразени. На 13 април броят на заразените у нас е бил 685. При направените допускания за вирулентност и карантинен период, би трябвало да очакваме на 27 април броят на заразените да е 4795. Броят на заразените на 27 април обаче е „само“ 1348.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и