Свързани новини

28.04.2020 14:07

Ген. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи

Видян 3423 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването", казва ген. Мутафчийски. Заради наложените мерки експертът вече получава смъртни заплахи. Ето какво каза той в интервю за "Дойче Веле":


- България предприе навреме мерки срещу разпространението на коронавируса и отначало нещата изглеждаха под контрол - кривата на заразяванията дълго време беше плавна. Но от няколко дни тя тръгна рязко нагоре. Обърка ли се някъде нещо и къде?


- Ще бъда съвсем откровен: ние имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре.


- Защо, какво се обърка?


- Имаше едно вредно говорене в обществото, бяха отправени грешни послания. Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с КОВИД-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването.


- Определихте мерките като адекватни, но все пак твърде либерални. Време ли е месец и половина след въвеждането на извънредното положение да се помисли за един по-задълбочен анализ на това кои мерки действат и кои - не. В Германия например парковете не бяха затворени в нито един момент, просто хората трябваше да спазват дистанция и да не се движат в големи групи.


продължи >>

Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,