Свързани новини

27.04.2020 14:46

Все повече българи с паник атаки заради изолацията

Видян 2258 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медицински лица от Спешна помощ се превърнаха по неволя в психотерапевти по телефона. Заради все по-честите обаждания от паникьосани българи се наложи промяна и в работата на екипите.


Неспешните случаи, които не налагат посещение на лекарски екип веднага, се консултират дистанционно.


От 26 години дните на Ива Кацарска минават в линейката на Спешна помощ, а самата тя е категорична - виждала е всичко. Сега обаче признава, че ситуацията е много различна. През последния месец дава доброволно допълнителни часове на специално разкритата линия, за да помага и по телефона. Отговаря на онези, които в паника се обаждат на диспечерите, без да имат нужда от лекар.


„Когато има паника, това се усеща, защото чуваме как диша човекът. Ако е със задух, това се разбира дори по телефона“ разказва тя, предаде Нова тв.


От Спешна помощ признават, че всеки втори, обадил се с лека температура и задух, отдава симптомите си на коронавирус. Зад много от случаите обаче се крие добре познатата паник атака. Изолацията, страховете за работата, както и пълната липса на социални контакти водят до всички тези проблеми.


„Затворете един човек с генерализирано разстройство зад четири стени и той ще отключи всички проблеми на земята. Аз не мисля, че  в момента държавата има възможностите и ресура да погледне и върху този проблем“, смята терапевтът Желяз Андреев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион