Свързани новини

26.03.2020 10:41

Разпускане на НС е вредно и опасно: Борислав Цеков

Видян 2573 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Вредно и опасно е фактическото разпускане на парламента по време на извънредното положение”, алармира докторът по конституционно право Борислав Цеков. Коментарът му дойде на фона на становището на шефа на НС Цвета Караянчева, инженер по поцинковане на кофи,която предложи заради разпространението на коронавируса парламентарният контрол да се осъществява само писмено. "Вирусът няма учтиво да ни попита – извинете, вие депутати ли сте?”, аргументира се тя.  ГЕРБ бяха  подкрепени от останалите парламентарни сили, но без БСП. На практика, НС  ще прекрати редовните си заседания, а депутатите ще се събират само, за да приемат закони, свързани с извънредното положение.


„Това противоречи на духа и принципите на Конституцията”, посочи Цеков. Експертът е на мнение, че властта остава безнадзорна без наличието на парламентарен контрол и то насред криза. „Ролята на НС в такава ситуация не е просто да се събира само, когато е нужно да се гласува законодателство за извънредните мерки”, подчерта той.”Много по-важната функция на законодателната власт в такава ситуация е осъществяването на редовен, видим и активен парламентарен контрол върху изпълнителната власт за прилагането на извънредните мерки. Неслучайно чл. 64, ал. 2 от Конституцията предвижда, че дори, ако изтичат пълномощията и мандата на НС по време на извънредно или дори военно положение, те се продължават, а ако вече са изтекли към датата на обявяване на извънредното или военно положение - се възобновяват и разпуснатият парламент "възкръсва"”, припомни конституционалистът.


Самият факт на редовно и пълноценно функциониращо НС по време на извънредно или военно положение е една от основните конституционни гаранции за демократичния ред, а в по-общ план и за правата на гражданите. Не ограничавайте Парламента! Бъдете на висотата на своя конституционен и обществен дълг”, призова Цеков. Той цитира своя научна статия в публикувана  Правна мисъл още през 2016 г., в която се посочва, че „в условията на извънредно положение е предвидено укрепване на механизмите за парламентарен контрол”. В статията се посочва още, че при подобни обстоятелства „целесъобразно е в парламентарния правилник да се включат правила за избиране на специална комисия, която упражнява парламентарен контрол за спазването на правилата за извънредно положение”. Сега обаче, седмици след обявеното извънредно положение у нас, такакъв орган не е формиран.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.03.2020 10:15

    Какви са правомощията на президента при едно само разпуснало се НС

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей