Свързани новини

10.03.2020 10:26

Омбудсманът иска кратки срокове за връщане на надвзетите пари за газа

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание Валентин Николов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в което настоява за ясни и кратки срокове за връщане на надвзетите суми на граждани след намаляване цената на природния газ, предаде 24 часа.



„От изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ стана ясно, че въз основа на споразумението ще поискат от регулатора да се утвърдят цени със задна дата - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., като сумите за възстановяване са в приблизителен размер на 150 млн. лева (с ДДС)“, пише доц. Ковачева.


„Оказва се обаче, че едно толкова важно и дългоочаквано споразумение за намаляване на цената на природния газ не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които към момента компетентните органи нямат отговори, в т.ч. и по какъв начин намаляването на цената на природния газ реално ще се отрази на сметките на крайните клиенти - потребители на съответните услуги“, обръща внимание омбудсманът, предадоха от пресцентъра на обществения защитния.


В тази връзка Ковачева апелира за предприемане на необходимите справедливи действия, които да осигурят баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите при корекциите на сметките на крайните потребители.


В писмото си доц. Диана Ковачева настоява за максимално кратки срокове при вземане на решение за промяна на цената на топлина енергия, във връзка с изменението на цената на природния газ, така че намаляването да се отрази своевременно на сметките на гражданите възможно най-бързо.


Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че в спешен порядък трябва да се реши и какви промени са необходими в нормативната база, свързани с ретроактивното възстановяване на надвзетите суми предвид намалените цени на природния газ от м.август 2019 година.


Освен това тя акцентира върху необходимостта в разумен срок да бъде разработена методика за възстановяване на надвзетите суми от крайните клиенти, която да бъде разяснена на гражданите.


Омбудсманът препоръчва максимално кратки срокове при възстановяването на надвзетите суми на крайните клиенти чрез връщане или прихващане, както и предоставяне на ясна и разбираема информация (на отделен ред) във фактурите на гражданите за сумите, които подлежат на възстановяване или прихващане.


„Апелирам за обективност, публичност и прозрачност при взимане на решенията в интерес на гражданите“, завършва писмото си омбудсманът.



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци