Свързани новини

02.03.2020 09:26

Starbucks експлоатира 8-год. деца за бране на кафе

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Гигантът Starbucks попадна в скандал с експлоатация на детски труд, след като разследване разкри, че деца под 13 години работят във ферми в Гватемала, които снабдяват веригата, съобщава Гардиън.


 Канал 4 засне децата, работещи по 40-часа в седмицата в изтощителни условия, берат зърната за дневна заплата, малко повече от цената на лате. Те се доставят и на Nespresso, собственост на Nestlé. Миналата седмица актьорът Джордж Клуни, рекламното лице на Nespresso, похвали разследването и заяви, че е натъжен от неговите открития.


Екипът на Dispatches твърди, че някои от децата, които са работили около осем часа на ден, шест дни в седмицата, изглеждат осемгодишни. Те вземат пари в зависимост от теглото на зърната, които са набрали, с чували с тегло до 45 кг. Обикновено дете печели по-малко около £5 на ден.


В хода на разследването Dispatches посетиха седем ферми, свързани с Nespresso и пет, свързани със Starbucks. Във всички стопанства се ползва детски труд.


Адвокат по правата на човека, който разглежда някои от доказателствата на програмата, смята, че двете компании нарушават международните трудови разпоредби, определени от Международната организация на труда на ООН.


„Конвенциите са много ясни, тъй като не искат образованието на децата да бъде компрометирано“, каза Оливър Холанд от Leigh Day. „Ако децата работят 40 часа седмично, няма начин да получат подходящо образование.


„Това по принцип са опасни условия за децата и при тези условия просто не трябва да работят.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни