Свързани новини

26.02.2020 09:37

Шефът на ВМА: Румъния не е пламнала, нито Сърбия с коронавируса

Видян 1108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Информационните потоци от различни сайтове вървят в една много неприятна посока. "Според тези сайтове Румъния вече е пламнала, и Русе също. Не, не е пламнала. Няма доказателства в Румъния за такъв случай към този момент, нито пък в Сърбия, където също четох, че има двама души". Това заяви на извънреден брифинг заради коронавируса шефът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски, съобщава БНТ.


Двама души, пристигнали от чужбина, са поставени под наблюдение във ВМА за носителство на коронавирус, съобщи проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му, и двамата имат минимална симптоматика. За всички, пристигащи от рискови зони в чужбина, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА, цитиран от БНР.


"Ако хората имат грипоподобни симптоми, това означава наличие на болест, личният лекар може да има даде болнични, но ако нямат, има една важна особеност, и министърът на здравеопазването го обясни много добре: че при един здрав човек, който е пътувал някъде и се е върнал, няма основание да му се даде болничен лист, след като той няма болест. Обаче при доказана болест, може да се издаде болничен лист. Тук става въпрос за извънредна ситуация. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация", каза още шефът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.


Той обясни, че по отношение на Италия, официално в СЗО има обявени вече 320 случая, със 100 повече отколкото вчера. Има още един смъртен случай - на 76-годишна жена, с него стават 10 смъртните случаи. В 11:30ч. беше обявена ситуация и в Хърватска, в Загреб, който е пътувал в Милано на екскурзия, след което е дал признаци за коронавирус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей