Свързани новини

19.02.2020 09:26

3300 непълнолетни родилки у нас през 2018 г

Видян 888 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 През 2017 г. 3200 момичета под 18 години са износили бременност, а през 2018 г. - 3300.


   Българското правителство, представлявано от Георг Георгиев (от Министерството на външните работи), Десислава Ахладова (Министерството на правосъдието) и Зорница Русинова (Министерството на труда и социалната политика), ще докладва пред ООН изпълнението на задълженията си по премахване на дискриминация спрямо жените в България, съобщи ООН, предаде Дневник.

На тази дата се провежда редовна сесия на ООН в Женева по прилагането на международен документ, ратифициран от България през 1982 г. - Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените. Периодичното отчитане на правителството се допълва от информация, представена от неправителствения сектор - т.нар. shadow reports. По този начин ООН придобива всестранна, пълна и обективна картина за обстановката в страната, като може да възприеме някои от препоръките в алтернативните на правителството доклади. Тази година такива доклади представиха Българският фонд за жените, фондация "Отворена врата", фондация "Джендър алтернативи" и Център за репродуктивни права.

Докладването покрива разнообразни задължения на държавата за определени действия, най-важни от които са: наказателно преследване на полово базирани престъпления (домашно насилие; трафик на хора с цел сексуална експлоатация; незаконно съжителство с непълнолетна); достатъчно социални услуги за пострадалите от тези престъпления; превенция на ранната бременност; декриминализация на аборта; ефективна интеграция и защита на ромските жени и жените от бедните райони, както и на хомосексуалните и транссексуалните жени.

Например алтернативните доклади обръщат вниманието на ООН към призива за криминализация на аборта, изразен от народен представител в ефира на националното радио миналата година (Волен Сидеров, "Атака": "26 000 аборта се правят на година. Това са 26 000 убийства. ...Всяко едно момиче може да отиде и за някаква такса стотина лева да убие един човешки живот"), но също и към последващия отказ на Етичната комисия на парламента да санкционира това унизително отношение, тъй като бил частно-правен проблем между народния представител и автора на сигнала срещу него. В тази връзка неправителствените организации посочват несъответната на международното право дефиниция в Наказателния кодекс на аборта като "умъртвяване на плод" вместо като "прекъсване на бременност" и задължението на правителството да го премахне от раздел "Убийство".

По-нататък докладът информира за пряка дискриминация между омъжени и неомъжени жени в Наказателния кодекс, доколкото телесната повреда, нанесена от съпруга не се разследва от прокуратурата, а нанесена от гаджето се разследва. В тази връзка се обръща внимание, че в град с население от 660 000 жени има само един кризисен център за настаняване на пострадали от домашно насилие и той е с капацитет 8 легла.

Най-притесняващото оплакване на неправителствените организации е константната статистика на сексуално насилени малолетни и непълнолетни момичета и трайната невъзможност на правителството да ги предпази от
половобазирани престъпления и ранно забременяване - около 700 момичета всяка година, по данни на Върховна касационна прокуратура:

2018 г.- 49 момичета, трафикирани с цел сексуална експлоатация, и 664 момичета, незаконно съжителстващи с мъже;

2017 г - 32 момичета, трафикирани с цел сексуална експлоатация, и 670 момичета, незаконно съжителстващи с мъже;

2016г - 19 момичета, трафикирани с цел сексуална експлоатация, и 629 момичета, незаконно съжителстващи с мъже;

2015г - 24 момичета, трафикирани с цел сексуална експлоатация, и 655 момичета, незаконно съжителстващи с мъже.

В действителност броят на незащитените момичета е много по-голям, видно от броя на ранните раждания. През 2017 г. 3200 момичета под 18 години са износили бременност, а през 2018 г. - 3300.

От неправителствения сектор докладват и за съществена празнота в здравеопазването на транссексуалните жени в България. Липсата на медицински стандарт, уреждащ прехода от мъж към жена, принуждава тези жени да се самолекуват и да излагат на риск здравето си. За да изпълни задълженията си по конвенцията, Министерството на здравеопазването следва да сформира работна група за изготвяне на съответната наредба, в чийто състав да се включи поне една транссексуална жена.

Отговорите на България по тези въпроси ще могат да се чуят на живо тук: http://webtv.un.or/live/


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.