Свързани новини

30.01.2020 09:53

Депутатите принуждават собственици на имоти да нарушат закона

Видян 3426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

Трябва ли собствениците на апартаменти и стаи за гости, отдавани краткосрочно под наем през електронни платформи като Booking, Airbnb, Facebook, да подадат декларация за патентен данък до 31 януари и да платят първата вноска? Това е въпросът, на който собствениците нямат отговор, въпреки че до крайната дата остават броени дни, пише Сега.



От Нова година този тип обекти са приравнени с традиционното настаняване в малки хотели с категория една или две звезди, за които се дължи патентен данък. Те задължително трябва да бъдат регистрирани в общините като места за настаняване. 


Промяната се случи след законодателната инициатива на депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които първоначално искаха да въведат категоризация със звезди за апартаментите за онлайн туристи, но след това склониха на по-лек режим - само регистрация. Проблемът е, че процедурата за регистрация още не е уредена -  Министерството на туризма не е готово със специалната наредба. Според Закона за туризма тя трябва да се появи до края на март.


Идеята е всеки апартамент да получи уникален регистрационен номер, който да се вписва във всяка онлайн обява в сайт или портал. Така властите в България ще могат да следят кой собственик спазва закона и си плаща данъците и кой не. 


По-лошото е, че в очакване на наредбата собствениците на тези имоти са на път да нарушат данъчните закони. До 31 януари в общините се подават декларациите за патентия налог. Според закона за местните данъци и такси за местата с настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, общинските съвети одобряват налог в границите от 25 до 250 лв. за стая. В София тази година патентният данък е 250 лв., което означа, че апартамент с три стаи, би трябвало да се обложи със 750 лв.


Неподаването на данъчна декларация в срок се наказва с глоба от 500 лв. Освен това 31 януари изтича и срокът за ползване на данъчна отстъпка от 5% при плащането на целия размер на налога. Законът позволява сумата да бъде платена на четири равни части - до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври. 


От Българската стартъп асоциация са изпратили писмо с няколко въпроса до шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предприемачите искат да знаят какво трябва да направят, за да бъдат изрядни - трябва ли да чакат наредбата? Освен това според тях не е ясна дефиницията за стая за целите на патентния данък. Кухнята в тези апартаменти стая ли е и трябва ли да се облага? За предприемачите не е ясно дали патентния налог замества данъка за облагане на доходи от наем и какви други данъци са дължими? 


продължи >>

Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци