Свързани новини

14.01.2020 14:14

Масово поскъпване на всичко, №1 е свинското с 50% скок за година

Видян 2624 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордно е поскъпването на свинското месо у нас. Процентът отстъпва единствено на хиперинфлацията от 1996-1997 г., констатира Асоциацията на месопреработвателите в България за 2019 г., когато страната ни беше ударена от чума по свинете и поголовно избиване на животни - болни и здрави. При 3% средногодишна статистическа инфлация през ноември 2019 г. свинското е поскъпнало с 50% на годишна база, показват данните.


"Това е рекорд по поскъпване на хранителна стока у нас и отстъпва единствено на хиперинфлацията", пишат от АМБ.


В големите търговски вериги свинското е предимно внос, така че не би следвало българската чума да има ефект върху етикета, но и там цената му е много висока, констатират професионалистите.


При пилешкото цената на месото се е повишила с около 7%, при яйцата тя остава без промяна.


Националният статистически институт изчислява общия индекс на поскъпване на месото и затова процентът на поскъпване е различен - с 12,7% към ноември. Което е над 4 пъти повече от инфлацията.


Началото на 2020-а година изобщо се очертава ударно в ценово отношение. От 1 януари водата поскъпна в цялата страна с между 1 и 10% - в София със 7 на сто. До края на месеца общинските съвети трябва да приемат промени в наредбите си за местните данъци и такси и заявките са ясно - тарифите ще отидат нагоре, пише Сега. Очаква се повсеместно вдигане на местни налози, особено за по-замърсяващите автомобили, процентите по продадени имоти и такса смет. От 1 март ще влезе в сила новата система за пътните такси, при която камиони и автобуси вместо досегашните винетки ще плащат за изминат километър. Това означава повече разходи за превозвачите и вещае верижно поскъпване - на практика за всяка стока има транспортни разходи. Ще поскъпнат и автобусните билети. Тол таксуването ще  предизвика вълна от повишения на цени - от минералната вода и до автобусните билети. Хлябът, брашното и баничките са начело в списъка. А те са сред най-поскъпналите стоки миналата година. Хлябът мина дълго стоялата граница от 1 лев и килограмът мина 1,50 лв., като на повечето места дори разфасовки по 650 грама се търгуват за 1,50-1,70 лв.


 


Снимка: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които