Свързани новини

08.01.2020 11:53

1/2 млн.лв. за Червеняшка

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Близо 13 години след завръщането у нас, една от жестоко измъчваните и осъдени по т.нар. "СПИН процес" в Либия български медицински сестри Валя Червеняшка получи доза справедливост, предаде legalworld.bg.

Софийски градски съд (СГС) осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на Червеняшка. Съдебният състав приема за безспорно установено по делото, че Червеняшка е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 09.02.1999 г. - 24.07.2007 г., съобщиха от съда.

Магистратите обаче са отхвърлили като неоснователен и недоказан предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лв. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.

"На 09.02.1999 г. ищцата заедно с трите свидетелки също медицински сестри, били задържани от либийската полиция без да бъдат уведомени за причината за това. Пътували цяла нощ до Триполи със завързани очи, с поставени на устата лепенки, вързани ръце отзад. На сутринта били затворени в един полицейски участък в Триполи, първоначално в една голяма килия, където им метнали мръсни одеяла и започнали една по една да ги извеждат на разпити. Първи извели свидетелките К.В.и Н.С.. След разпитите затворили ищцата и другите свидетелки в единична килия. В този полицейски участък ищцата била задържана около 40 дена, като през първата седмица имала прозорче на желязната врата, а вече от втората седмица сложили черен найлон, при което се загубвала представата за времето", пише в решението на съда.

"Задържаните, включително и ищцата уринирали в кутия от прясно мляко. Вода била давана само колкото да отпият и след това шишето се изнасяло извън килията. Задържаните нямали право да пият вода през целия ден. Килията представлявала помещение с размери 1.80 м на около 1.20 м, с един мръсен дюшек долу на пода. През тези 40 дена ищцата не се е къпала. За да ти отворят вратата да идеш по-голяма нужда, трябва да чукаш на вратата дълго, а през останалото време се уринира в картонена кутия. След тези 40 дена дошли полицаи и започнали да нанасят побоищата с тояги, с кабели. Карали ищцата и другите задържани медицински сестри да стоят по цяла нощ на един крак, с вдигнати ръце. След това започнали да извеждат задържаните една по една, карали ги на едно друго място, където е Школа за полицейски кучета. Там започнали изтезанията с ток. Ищцата останала сама в този участък година и нещо. При нея изтезанията били с ток и с т.нар. бланко, което според споделеното от ищцата пред свидетелките, представлява пиле на грил вързано и те бият  с каиши и метални кабели по стъпалата на краката. На ищцата й пускали най-различни бръмбари, буболечки по тялото, ток, пускали й някакви упойващи медикаменти", приема за безспорно СГС.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. и обвинени в какво ли не, включително и заговор срещу Джамахирията и умишлено заразяване на над 400 либийски деца със СПИН. Впоследствие към тях бе присъединен и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев.

След арестите през 1999 г. петте медицински сестри и палестинският лекар бяха изправени през 2000 г. пред Народния съд в Либия. Там делото бе прекратено поради отпадане на обвиненията за заговор срещу Джамахирията. Процесът отиде в Бенгази. Там медиците ни и д-р Ашраф бяха признати за виновни за умишлено заразяване със СПИН и осъдени на смърт, по-лека бе само присъдата на д-р Здравко Георгиев.

В либийския затвор сестрите бяха подложени на жестоки мъчения - бой с тояги, увисване на вериги, пускане на ток пред заплахата да бъдат разкъсани от специално обучени полицейски кучета.

При ареста на българите през 1999 г., когато на власт у нас бе правителството на Иван Костов, дълго време не се знаеше за обвиненията, а нашите медици бяха оставени от държавата на произвола на съдбата.

През 2006 г. смъртните присъди на българите бяха потвърдени. През 2007 г. Върховният съд на Либия потвърди заключенията за вината на българските медици и д-р Ашраф, но смъртните присъди бяха заменени с доживотен затвор. Разрешено е наказанието да бъде изтърпяно в България.

През юли 2007 г. съпругата на френския президент Никола Саркози -  Сесилия, отиде със самолета си в Либия и доведе българите и палестинския лекар. Тогавашният президент Георги Първанов ги помилва и така те се оказаха свободни.

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.