Свързани новини

19.12.2019 09:39

Конгресът иска Тръмп аут

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване - за злоупотреба с власт - мина с 230 гласа "за" срещу 197 гласа "против", а второто - за възпрепятстване на работата на Конгреса - с 229 законодатели "за" и 198 - "против", предаде БНР.

В Камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от горната камара на Конгреса - Сената - където републиканците имат превес. Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви малко след гласуването, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае. 

Доналд Тръмп стана третият американски президент, срещу когото беше задействана процедура по импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са първите двама. През 1974 г. започналата процедура срещу Ричард Никсън беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт.

Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал военната помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване на сина на съперника му от демократическата партия за изборите през 2020 г. Джо Байдън.

Самият Тръмп определи гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия:

„С днешния незаконен и противоконституционен импийчмънт демократите не правят нищо“

Не е ясно кога обвиненията срещу държавния глава ще бъдат предадени в Сената. Редица американски законодатели демократи се опитват да убедят председателката на долната камара Нанси Пелоси да изчака с тази стъпка.

 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които