Свързани новини

17.12.2019 09:28

Борисов: Лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на сестрите

Видян 3554 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В опит да намери решение как да вдигне заплатите на медицинските сестри и да намали кадровите проблеми, Борисов направи няколко предложения, част от които предизвикаха усмивки сред протестиращите. "Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите", предложи Борисов, предаде Гласове.


Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза. Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

1200 лева стартова заплата поискаха медицинските сестри от премиера на извънредна среща тази вечер, продължила повече от два часа.

"Жал ми е да ви гледам да стоите в студа навън", заяви Борисов в началото на срещата и поика по-често да се среща с тях, защото само в диалог може да се свърши повече работа и за тях, и за целия здравен сектор.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който влезе в остър спор с протестиращите медицински работници и социалният министър Деница Сачева. По спешност премиерът извика и вътрешният министър Младен Маринов, който да си записва за нарушения в болниците. "Младене, седни, че с теб май ще има повече работа отколкото с Ананиев", посрещна го премиерът Борисов, който обърна внимание на сигналите за липса на контрол в болници, връчени му от сестрите.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и