Свързани новини

11.12.2019 11:25

Цацаров очаквано оглави КПКОНПИ

Видян 1750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров очаквано бе избран за шеф на Антикорупционната комисия с огромно парламентарно мнозинство.

След това той обяви, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще подаде оставка веднага, за да може и той и новият главен прокурор Иван Гешев да встъпят в длъжност "за доброто и на двете институции".

"За" избора на Цацаров гласуваха 165 депутати, 30 бяха против (БСП), а трима се въздържаха. От подкрепилите Цацаров 86 бяха от ГЕРБ, 18 от ДПС, 19 от Обединени патриоти и петима независими. Воля, която има и собствен кандидат – депутата Симеон Найденов, подкрепи и него, и Цацаров. Социалистите първоначално обявиха, че няма да подкрепят никого, но в крайна сметка се разцепиха – 30 бяха "против", а 27 - "за" Цацаров.



  Цацаров ще довърши започнатия от предходния председател Пламен Георгиев мандат, който изтича през 2024 година.

"От моя страна ще бъде подадена оставка, тя ще бъде депозирана във Висшия съдебен съвет (ВСС) още днес следобяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук-насетне на ход е държавният глава със своя указ", каза той след гласуването. И подчерта, че след указа на президента за оставката му няма да има пречка Гешев да встъпи в длъжност като главен прокурор.

По време на дебатите от БСП обясниха решението си да не подкрепят нито един от кандидатите с това, че не харесвали антикорупционния закон. По същата причина не издигнали и свой фаворит. Социалистите за пореден път подчертаха, че според тях шефът на антикорупционната комисия трябва да се избира от президента, а не от парламента.

"Перфектни решения няма, критики винаги ще има, но това е тежката страна на властта – поемането на отговорност. За да бъде ясна отговорността по избора на такъв тип орган и за да отдалечим органа, борещ корупцията, от правителствената власт, ние предлагаме председателят му да се назначава от президента", каза социалистът Крум Зарков.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък припомни какво стана с предходния председател на КППКОНПИ – Пламен Георгиев, който след скандала с терасата му, напусна поста с голямо забавяне, но в крайна сметка стана консул във Валенсия. "Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество? Не".

След това тя обяви, че за двете години, в които работи, комисията е доказала своята неефективност.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак