Свързани новини

02.12.2019 09:26

Трябват още министерски оставки: ето кои са спешните

Видян 5857 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Поисканата и получена оставка на социалния министър, която майките отново не приемат, не бива да се превръща във фарс, като всяко повторение на историята по формулата на класика. Защото е напълно заслужена. Години наред като шеф на НОИ и други като ресорен титуляр Бисер Петков не намери време да реши абсурда с вторите пенсии и се оказа, че хората са се осигурявали за 2, а ще получават значително по-малко от осигурявалите се за 1. Заслужава шут и заради приетия и прокаран радушно от него Закон на Мая Манолова, който глоби инвалидите първа група с 99,50 лв., ако искат да запазят осигурявания им с европейски пари личен асистент, което също е пълен абсурд, понеже НОИ им взема нещо, което не им е давал. Да припомняме ли как месец и половина миналата зима същият господин остави всички инвалиди без помощи. Те си знаят как са отгладували и отболедували тези 45 дни в най-тежкото време. Или да припомним на същите майки, че тези от тях, които имат деца, болни от Даун бяха лишени от правото да бъдат лични асистенти и полагащата се минимална заплата, понеже инвалидността на децата им по фашистки и пак на база Закона на Мая беше свалена на 80%, та да се спести някой лев. 19 минути писа ли писа по темите...



Последните дни обаче доказаха, че трябва спешно да си ходят и други министри. ЕК написа летална диагноза на родното здравеопазване. Уж бюджетар, за трета година Кирил Ананиев получава по половин милиард повече пари – значи кумулативно през 2020 г. ще разполага с 50% над заварените през 2017 г., а ... парите в системата все повече не стигат. Няма дори математически начин да се обясни при намаляващо рязко население. До безкрайност могат да се изреждат и случаите с набъбващите дългове на болниците, и с неадeкватното отношение към пациентите, което взема за жертви даже деца на фона на наглеещи фармаолигарси, които обират и клиниките, и хората, понеже са на входа и на изхода на системата. Нетърпимо е!



Екоминистърът, който още година преди да спре в Перник е знаел какво се случва, а не е предприел нищо, за да могат олигарсите да използват питейна вода в предприятията си, не е само за оставка.



Апропо, там роля има и регионалния министър, която така и още не е започнала да работи, а именно при нея е управлението и контрола на ВиК. И милиардите за това. Понеже проблемът не е само пернишки, трагедията е и плевенска, че и в общо 17 области на режим. През 21-ви век.



„Преводът“ на Вазов на български е черешката на тортата на липсата на политика и движение в образованието вече трета година. Вдигането за трети път на учителските заплати, без поставяне на каквито и да било изисквания – например за компютърна грамотност, каквато според МОН нямат над 80% от даскалите, е чудовищно престъпление срещу децата на България. Вместо да се инвестира в дигитализация – поне в умни класни стаи, в каквито вече учат всички деца в ЕС, ние сме останали в миналия аналогов век. Изобщо да не повдигаме темата, че една неграмотна не само компютърно начална учителка днес взема повече от професор в Софийския университет. Що за цинизъм е това? За науката в България има ли смисъл да се говори или положението е „или добро, или нищо“.



В същата гама е и правосъдието. Там министърът превърна ресора си във виц и най-често попада в карикатури и хумористични рубрики. На нас може да ни е смешно, но както разбираме от Франция, Германия и САЩ, на другите не им е. И не само Шенген, но възможно е и еврофондове в новия програмен период да не видим, понеже ще бъдат обвързани с върховенството на закона, даже да ни падне мониторинга, което също не е никак сигурно.
Глобеното многократно в последните месеци от ЕС Министерство на земеделието, където от корупция не могат да започнат нормално да усвояват селската програма и така обричат хората в малките населени места и бедните общини на още по-голяма мизерия, въпреки желанието на ЕС да им помогне, също е с некадърно управление.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Венелина Казанджиева 04.12.2019 07:31

    Аз съм от протестиращите майки, синът ми е роден със Синдром на Даун. В публикацията ви има неистини, ще ви ги посоча. 1.На децата и хората с Даун процентите не бяха намалени на 80%, а на 30%. Погледнете Наредбата за ТЕЛК - до 3 годишна възраст 50%, след 3 години - 30%, което ги лишаваше от право да се възползват от промените в Наредбата. След дълга и мъчителна борба с НЕЛК това бе променено. Оценката им вече започва от 50% нагоре. Това няма нищо общо с Манолова или Петков. 2. Финансирането на програмата по Закона за личната помощ не е с европейски средства, от бюджета е. Възможно е да има общински програми, предлагащи асистентски услуги с евросредства, но това няма нищо общо със закона. 3. Прословутите ОТНЕТИ средства от инвалидите са добавка за ползване на чужда помощ. Не е редно държавата да плаща веднаж за личен асистент, защото засегнатият не може да се справя сам и втори път да му дава пари за друга чужда помощ. Законът не е задължителен, всеки преценява кой вариант му е по изгоден. 4. Законът е обвързан с минималната заплата - от септември до декември 2019 г. - минималната заплата. От 1 януари 2010 е 1,2 по минималната заплата. От 2021 е 1,4 от минималната заплата. Т.е тези, които имат максималния брой часове - 168 часа, до края на годината получават 560 лв. От 1 януари догодина ще получават 732 лв - минималната скача на 610 лв. плюс 20% - 732.Това е 172 лева повече, което в бюджета на ХУ компенсира прословутите т.нар. отнети пари, които са твърда сума.Ако минималната заплата не се промени през 2021г., заплащането ще е 854 лв. Не знам какви са ви проблемите с Бисер Петков и Манолова, но фактите и цифрите, които ви посочих не са в техен минус. Ако искате да сте полезни, поровете в един друг проблем, който не успяхме да решим с министър Петков - поради липса на средства, както винаги. Защо на деца, настанени в приемни семейства се плаща по 300 лв. месечно, а на тези, настанени при близки и роднини е ДО 300 лв., според преценката на социалния работник. Редно е при ЕДНАКВИ НУЖДИ да има ЕДНАКВА ПОДКРЕПА.За премахне на абсурда са необходими около 4 пъти по-малко средства от наддадените партийни субсидии.

  • 004 Anonimen 03.12.2019 11:01

    http://glasove.com/categories/skandalyt/news/ilko

  • 003 Anonimen 03.12.2019 06:45

    гордиев възел.с оставки на министри не става.разсичане.оставка на боко.служебно правителство начело с волен.пълна ревизия 3-4 министерства.след 5-6 месеца нови избори тип "балканска война"-всички срещу герб.по- късно и постепенно-"междусъюзническа война"

  • 002 Anonimen 02.12.2019 18:21

    Забравило е и това не е случайно.

  • 001 Anonimen 02.12.2019 14:41

    Вестничето случайно е забравило за Главния мафиот-българоубиец?

RSS

Най-нови

ДжейЛо

ДжейЛо отмени концерти заради мижав интерес

Певицата Дженифър Лопес отмени няколко ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец