Свързани новини

22.11.2019 09:25

Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП

Видян 3591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Шефката на НАП Галя Димитрова, която в разгара на скандала с изтичане на лични, в това число банкови, кредитни, осигурителни и други данни на над 4 млн. българи бе в отпуск, сега се надява в скоро време връзките с данъчните агенции на страните от Глобалния форум да бъдат възстановени, пише Сега. 


19 минути напомня, че лично нейна е вината още като ресорен заместник, а след това и като титулярен директор за недоброто изграждане на системите за 4 млн. лв. на данъчната администрация, които сега и не работят нормално. Вече започнаха и делата срещу НАП от ощетени граждани.



"Този обмен на данни е спрян с всички държави от ЕС и страните извън ЕС в рамките на Глобалния форум", призна шефката на НАП Галя Димитрова пред временната парламентарна комисия, сформирана да разследва причините за безпрецедентната кражба на лични данни.



Обменът на чувствителна данъчна информация между българската приходна агенция и данъчните служби на редица държави по света все още не е подновен. След пробива на информационните масиви на НАП и изтичането в интернет на данните на милиони фирми и граждани, сред които има и чужденци, Белгия, Германия и Сингапур първи съобщиха, че прекратяват размяната на данни. България е част от международната мрежа за автоматичен обмен на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари -  т.нар. Глобален форум на ОИСР за прозрачност.



Димитрова посочи, че вече е имало проверка от експерти на Глобалния форум, които са дали своите препоръки за отстраняване на слабостите в защитата на информационните системи и НАП в момента ги изпълнява. В началото на 2020 г. ще има втора проверка, след което Димитрова очаква автоматичният обмен на данъчна информация с останалите данъчни служби да бъде възобновен. В Глобалния форум са включени над 120 държави.
Пред депутатите от временната анкетна комисия Димитрова отчете какви технически и организационни мерки са предприети след изтичането на личните данни на милиони данъкоплатци. "През последните два месеца НАП многократно е била обект на хакерски атаки, дори в един ден са констатирани над 1000 опита, но всички те са били успешно преодолени", заяви Галя Димитрова. Тя уверява, че нито една банка или фирма за бързи кредити не се е оплакала за пострадали от НАПлийкс. Това, разбира се, е лъжа, тъй като в медиите вече бяха публикувани подобни случаи.



Оставка веднага!




 Снимка: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби