01/02
18.11.2019 17:33

Комитетът за наблюдение ще обсъди три нови мерки на ОПРЧР в подкрепа на пазара на труда

Видян 1713 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Три нови процедури в подкрепа на пазара на труда планира да реализира през 2020 г. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Очаква се операциите да бъдат гласувани по време на предстоящото заседание на Комитета за наблюдение на 12 декември. Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова съобщи, че ще бъде предложено увеличение на бюджета на процедурата „Национална EURES мрежа” с 5 млн. лв., с което общият бюджет ще надхвърли 10 млн. лв. Целта на изменението е да се изработи стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.



Очаква се процедурата да обхване 350 българи в чужбина. По процедурата се планира на завърналите се българи да бъдат поемани разходи за наем, за детегледач до записване на децата в ясла или детска градина и др. Услугите ще се предоставят за срок от 1 година. Пакетът от услуги възлиза на около 1 200 лева месечно.



„Тази схема е пилотна и с нея се опитваме да тестваме доколко тези услуги биха дали възможност на българите, които живеят извън страната, да се върнат и да работят в България“, коментира Русинова. Тя уточни, че около 70% от българите, участвали в трудовите борси зад граница, имат желание да се върнат в България.



Втората процедура, чиято цел е да подпомогне съвместяването на личния и професионалния живот, е процедурата „Детски кътове“. С бюджет от 15 млн. лева ще бъдат подкрепени работодатели за обособяване на подходящо помещение за почасови грижи за деца. Ще се даде възможност за период до 12 месеца да бъдат покривани разходите за възнаграждения на детегледачи в размер около 1 200 лв. Очаква се операцията да обхване 200 работодатели и 2 000 наети  детегледачи.



Подкрепата за намиране на персонал за социалните услуги ще бъде във фокуса на новия компонент на процедурата „Работа“. Бюджетът на новия компонент ще бъде 10 млн. лв. Очаква се операцията да обхване 500 безработни, които ще бъдат наети като персонал в социални услуги. Възнагражденията в размер на средната брутна работна заплата по икономическа дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“ ще бъдат поемани по операцията за срок до 18 месеца.
„Надяваме се, че този компонент ще бъде добър стимул за младите хора, които завършват „Социални дейности“, да започнат стажове или работа в социални услуги“, коментира зам.-министърът.


На снимката: Зам.-министър Зорница Русинова се срещна с ползватели на услугата "Патронажна грижа" в  Дупница.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете