Свързани новини

31.03.2009 18:55

Общината прахосала 33 млн. за незапълнени дупки

Видян 4106 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската община е прахосала над 33 млн. лв. за кърпене на дупки по столичните улици, които зейнаха отново в централните части на София след стопяването на снега. Сумата, заделена в хазната за миналата година, не подобри с нищо пътищата. Основната причина за това е, че се използва некачествен асфалт, който бързо се напуква от студа и влагата, което пък води до образуването на кратери по столичните улици, коментираха експерти. Той е шест пъти по-евтин от качествения. Напрактика обаче излиза по-скъп, защото след използването му в кратък срок се налага нов ремонт. Изискванията за качество просто не се спазват, твърдят запознати. Дебелината на  новата асфалтова настилка трябва да е най-малко 6 см., което дава гаранция за качество на обекта от 6 до 10 години.   


Кметът Бойко Борисов се оправдаваше за надупчените като швейцарско сирене улици със снеговалежите и студа. По тази логика излиза, че страни като Норвегия, Швеция и Русия не би трябвало изобщо да имат пътища, отбелязаха специалисти пред 19`. Там има значително по-сериозно снегонавяване, но пътищата им са изчистени и то не само до асфалт, както обича да се хвали софийският градоначалник, но са също сухи и осветени. И за разлика от нашенските след това остават и равни. Така нареченото Цариградско „море“, както сполучливо преименуваха преди години след калпав ремонт известният софийски булевард, е на път да се превърне в патент на уличните ремонти в София. Граждани се оплакаха, че подобно е положението и при други трасета. Според думите им такива участъци от „вълни“ се редуват по булевардите „Сливница“ и „Ботевградско шосе“.  Една от причините са тежките камиони. Приетата наскоро наредба, която регламентираше и финансово, и времево трафика им в града, остана само на книга. Както писахме, високите такси за тежките возила отпаднаха след протести на бизнеса. За най-тежките таксата беше 300 лв. за час и през януари в общинската хазна влязоха 100 хил. лв. Сега обаче цените отново са старите – по 20 лв. на три месеца. В резултат на това в хазната отново няма да влизат средства, а жестоката интервенцията върху пътните настилки ще продължи.


За тази година в бюджета на София за кърпене на дупки е предвидена сумата от 27, 4 млн. лв., които, сигурно е – няма да са достатъчни, защото освен кратерите на много места в столицата се наблюдава образуването на вълнички по улиците и булевардите.


Зам.-кметът по транспорта Александър Цветков потвърди пред 19`, че ремонтите ще се извършват нощно време – от 19 ч. до 7 сутринта. Целта била работите по пътищата да не спират движението. Като се има предвид, че трафикът в София често е интензивен и в полунощ, пак трябва да се подготвим за задръствания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и