Свързани новини

12.11.2019 18:00

7 млн. лв. потънаха в БНР

Видян 3466 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


За близо 7 милиона лева се проверява дейността на бившия генерален директор на БНР Александър Велев, който напъва за трети път на поста, съобщават журналисти от радиото. Те алармират, че той продължава да управлява националната медия, чрез шефа на СЕМ София Владимирова. Подкрепа има и от продуцента Нико Тупарев, чийто Стани богат вече разори другата национална медия  БНТ. Гръб му е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.



Припомняме, че проверката на националното радио бе възложена от премиера Бойко Борисов, а отстраненият шеф на радиото Светослав Костов потвърди, че е дал сигнал до прокуратурата заради съмнения за финансови злоупотреби от Велев.  



Ситуацията е заплетена и около назначаването на временния шеф на БНР Антон Митов, който е съсед на Бетина Жотева, член на СЕМ и назначена по времето на Росен Плевнелиев. Работещите в радиото изразяват мнение, че на определени позиции се връщат хора от екипа на Велев, за да замазват следи. Всичко това става под диктовката на СЕМ. Всеизвестен е фактът, че шефката на СЕМ е човек на Нико Тупарев и Цветан Цветанов. Обосновано е и предположението, че тези хора са управлявали радиото дистанционно по времето на Велев. Както 19 минути първи писа, двама от онзи УС на БНР са в екипа на новосъздаденото сдружение на Цветанов.  Виктор Серафимов и Екатерина Борисова, които бяха определени от премиера като „главанаци”, се оказаха възлови фигури в т.нар. мозъчен тръст.
Изпълняват ли определена поръчка в СЕМ с назначаването на Антон Митов за временен директор? Отговорът е по-скоро ДА. Още първият ден Митов е казал на УС, че ще прави каквото си поиска и мнението на членовете на УС няма да е от значение. За един месец Митов сътвори няколко гафа, които също могат да се определят като групи. Но за тях опълченките от Шипченски проход (СЕМ) мълчат. УС на БНР е на ход. Един от вариантите, който стана ясно, че обсъждат, е да се алармира прокуратурата и да се иска прогласяването на заповедите му за недействителни. Такава би се оказала връщането на Ивайло Савов за ръководител на Хоризонт, за което няма положително решение на УС.


  Лобистите около Велев, който бе уличен от 19' с къща в Бояна и нова апартамент в Лозенец за мандат, възнемеряват да бранят въпросните 7 млн. лв. от всички възможни проверки с надеждата за нови суми.  Ексшефът се надява с връзките си да се завърне начело на БНР.  Засега именно Велев се очертава да бъде единствен кандидат за поста. Предния път той беше избран за директор, предложен от ГЕРБ. Между шефстването си в радиото той бе пратен от управляващите за консул в Турция, по подобие на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Напомняме, че през годините Велев се забърква в поредица от имотни скандали. Както 19’ вече писа, през мандата начело на БНР той си е купил апартамент за 685,52 евро на квадрат  на една от най-престижните улици в Лозенец – Крум Попов. Освентози имот, недалеч от БНР, той се сдоб и с къща в най-скъпата зона между Бояна и Драгалевци, наречена Киноцентъра.
Къщата с двора от половин декар е декларирана пред КПКОНПИ само като парцел, купен за 89 773 лв. отново в мандата на радиобоса, въпреки че е видна  немалка сграда и дори в имота шефът на БНР паркира две коли. При първото си управление на БНР по времето на Иван Костов младият тогава Велев се прочу с ненужни, безкрайни и прескъпи ремонти в старата сграда на Радиото. Ръководител на Капитално строителство на БНР при повторно Велево управление се оказа уличеният за несъответствие на доходите и разходите столичен митничар Андриани Ранчев.
Същевременно Велев се прочу и с уволнението на Лили Маринкова, защото не можеше иначе да й затвори устата, което се оказа незаконно по решение на съда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Отговор до 001 15.11.2019 21:42

    Тя и да не е взимала пари, той й подари автомобила на Радослав Янкулов, а след това взе на изплащане чистак нов и доста скъп, който се изплащаше е от радиото (за сметка на заплатите на хората, повечето... трицифрени)

  • 001 Petur 13.11.2019 07:52

    Тоз Велев трябва яко да го разследват, а не да го покрият. Шефката на СЕМ да каже вземала ли е пари от него, просто питам.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева