Свързани новини

30.03.2009 13:38

Първанов: Защо се бави новия Семеен кодекс

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недоумявам, защо се бави приемането на новия Семеен кодекс, след като беше приет на първо четене. За мене ще бъде недопустимо, ако това Правителство си тръгне без да е приело този закон, цитира БГНЕС.


Това каза по време на среща с представители на държавнии органи и местни власти, неправителствени организации, специализирани институции за деца в неравностойно положение, представители на бизнеса и медийни партньори президентът Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС. Първанов заяви, че ще настоява пред правителството за по-бързото му приемане. Приемането на новия кодекс ще подпомогне изпълнението на мярката за Насърчаването и подкрепата на отговорното родителство. Той представи отчета за постигнатото до момента по „Русенския” план за дейността на институциите. В Русе, миналата година, ангажимент за подпомагането на деца в неравностойно положение са поели множество неправителствени организации и бизнеса. Президентът определи като тревожни резултатите по няколко от направленията в плана. По отношение на профилактиката на вродените аномалии, приоритетно е било заложено дооборудването и комплектоването на педиатричните звена с 22 кувиоза. „не знам дали това е достатъчно”, коментира Първанов. По точка 2 - Промените за Фонда за лечение на деца е било извършено увеличение на средствата до 20 млн за тази година. Променен е бил и начинът на изразходване на средствата, тъй като е имало недоволни неправителствени отганизации, недоволни родители и др. По точка три на плана - необходимостта от овладяването на вродени аномалии е била изработена специалната програма от Министерство на здравеопазването на стойност 2 млн. лева, предвидени за дейности и 23 млн. за лекарства. „Оценявам това като един много важен знак за това, че сме вече друг тип общество” допълни Първанов. По направлението за насочване на средства за диагностика на бременните жени, с която се е ангажирала се е и кампанията Българската коледа, ще бъдат отпуснати средства да отидат в Майчин дом, Клиниката за рискова бременност и др.
По отношение на специализираните институции е била разработена и визия на необходимото реформиране. Националният план, приет от МС е за 8 млн. лев. Предвидено е било за закриването на домове в няколко общини, в нито една от общините обаче не е започнала дейност за изграждането на нови домове. Забавянето идва от необходимото за изпълнение на тръжните процедури време. „Как без да прескачаме законите ускоряваме този процес?” запита президентът. Броят на деца в риск в приемни семейства надвишава броят на деца в домовете, като цифрите отиват съответно малко над 5900 в семейства, 7276 деца са в домове.
Относно сградния фонд по инициатива на бизнеса и Камарата на строителите до месец март 2009 са извършени дейности по ремонта и финасирането на 18 домове за деца в цялата страна. По предложение на президента Първанов, най-вероятно постиженията, направени досега по плана ще бъдат събрани в брошура, както и бъдещите действия, които държавата ще предприеме със съдействието на НПО и бизнеса. Първанов бе категоричен, че планът е "отворен, може да се обогати и не е мандатен план на правителството". Той допълни, че не вижда в отчета особен резултат по направлението за промяна на ниския социален статут на персонала в специализираните институции. Според него, реален проблем съществува и затова трябва да бъдат формулирани конкретни мерки. По отношение на абитуриентските тържества, президентът посочи, че те не трябва да се правят само от година на година, от тържество на тържество, а да се създаде система, която да работи през цялата година. Трябва още да се създадат мултифункционлани екипи, които да работят с децата от институциите.„Не можем случаите на убийства да ги извадим извън контекста на това, което се случва в обществото”, коментира Първанов и допълни, че проблемът няма да се преодолее с голи декларации. „Могилино стана символ на нашата забрава, на тежките здравословни проблеми на децата, на недостатъчната мотивация на социалните работници, липсата на координация между звената, проблемите с настаняването - децата се настаняват там където има място, а не там където могат да получават нужните грижи грижи”, така коментира президентът случаят Могилино, след като беше представен филм на МТСП за дома. Той допълни обаче, че „Здравните грижи, ангажиментът към всяко едно дете в Могилино са вече факт”.
На с срещата присъстваше и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. В своето експозе Масларова посочи, че орган, който отговаря защитата на децата не е само Агенцията за закрила на детето, а и много други. Тя отчете, че за една година детските добавки се увеличиха с 40 % и определи увеличението като „една сериозна стъпка”. Освен това, страната ни е единствената в Европа, която дава след раждането на детето 15-дневен отпуск на бащата. Ние единствени имаме програма, в която могат да се включат бабите на децата, което, според Масларова, е изключително полезно в условия на криза. В момента в страната има 140 специализирани институции за отглеждане на деца, от които 108 са децентрализирани. До момента 23 са закритите домове в страната за предоставяне на социални услуги за деца. Били за открити 5 малки групови домове. всички домове са оборудвани със специални автомобили. Предстои да стартира и нов заем със Световната бнака за 40 млн. за социално включване за децата до 7-годишна възраст. Масларова коментира още, че има трайна тенденция за намаляване на децата в институциите. От МТСП са разкрили и 38 центровете за обществена подкрепа, както и две са открити преходни и наблюдавани жилища. До момента 849 социални служители са минали през преквалификация. От 2005 година до средата на 2008 година делегираните бюджети в социалните домове са се увеличили 50 %, а тази година с още с 20 %. Масларова не отрече обаче, че всички домове мляко или много работят и със спонсори. Тази година за социални услуги МТСП е отпуснало около 200 млн. за социални услуги . В домовете за медико-соццислмни грижи има около 275 деца. От тази година, че всяко дете с увреждане ще получава между 410 и 525 лева. „С пъти повече от това, което вие имате като информация г-н Президент” – посочи социалният министър като се обърна се към президента. Тя покани всички кметове и директори на 1 април на среща в МТСП. Тя подкрепи президента за приемането на семейния кодекс и отчете, че още преди месец и половина е изпратила писмо за приемането му. По думите 200 са децата, които са оставени за осиновяване от началото на годината. Министърът смята, че те едва ли щяха да изоставени ако беше приет кодексът. Тя също призова Парламентът да побърза с приемането на кодекса, който е минал първо четене още през октомври миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще бъде поставено на изпитание търпението ви

Днес ще бъде поставено на изпитание търпението ви. Ще