Свързани новини

30.10.2019 17:11

И Дания пусна Северен поток 2, падна последната преграда пред газопровода

Видян 2283 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дания даде зелена светлина за Северен поток 2, след като дълги месеци предизвикваше трескава нервност в заложилите твърде много на газопровода Германия и Русия. Сега тръбите ще могат да се напълнят с газ още в края на годината и да снабдяват европейските потребители, след като минат през нейните териториални води и така отпада последното препятствие пред завършването. Това стана ясно от комюнике на Датската агенция за енергетика, която дава съответното разрешение. Институцията се позовава на конвенцията на ООН за Морско право. Дания посочва трасе, което ще опази ресурсите и околната среда при полагането на тръбите, посочва още Агенцията.


С това разрешение срокът за изпълнение на газопровода за пуск в края на годината ще бъде изпълнен. Двете части – морската и сухоземната вече бяха свързани в Германия, където се довършва приемащият терминал. Остава скромен участък в Балтийско море по указания от Дания маршрут. Другите държави, през чиито води минава тръбата – Финландия и Швеция, отдавна се съгласиха.


САЩ настойчиво критикуват Северен поток 2, но срещат твърд отпор от страна на немския канцлер Меркел. Тя се опълчи и на претенциите на Полша и Украйна срещу тръбата. Киев се притеснява, че чрез прокарването на газопровода губи огромната част от 3-милиардните си транзитни такси, които досега взема от Русия, а с пускането на Турски поток, което също е предвидено до края на годината, транзитът ще бъде почти нулев. В моента Украйна купува върнат от Словакия руски газ.


Идеята на САЩ е чрез хъба си в Полша да снабдяват желаещите страни в ЕС със свой втечнен газ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.