Свързани новини

22.10.2019 18:00

Авер на Вълка от София прибра 91 млн. лв. с българска помощ

Видян 3700 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мошеник от Израел източи милиони благодарение на млада жена от България, пише Блиц. Лице на име Илан Цоря успя да прибере 91 млн. лева от свои клиенти, попаднали в клопката на поредната пирамида. Той е приятел и бивш шеф на небезизвестния Гал Барак, познат като Вълка от София.  За разлика от авера си, Цоря дори не е нито обвинен, нито издирван  у нас.


Комисията за финансов надзор (КФН) разкри със закъснение схемата. Цоря е поверил управлението на престъпната си организация за финансови измами на българска гражданка с инициалите М. К. По предварителни данни се смята, че 30 хиляди души са пострадали от далаверите на тандема. В схемите попадат жертви от България, ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и държави от Латинска Америка.  Всички пари от жертвите са преведени от наети платежни агенти и са изпрани по сметки на офшорни компании в български банки.


Ролята на българката се състои в отварянето на фирми-бушони, през които да минават финансовите потоци. Използвани са най-малко 21 сайта на дружества без лиценз за финансов посредник. Според сигурни източници сънародничката ни е имала сериозни контакти в ГДБОП, ДАНС и съдебната система. Чрез връзките си тя е осигурява и чадър над ОПГ-то на Цоря. Всичко това, заедно със замесените още над 20 души в схемата, установи проверката на КНФ.


Още на 11.02.2019 г. Комисията е изпратила доклада, заедно с диск, съдържащ огромна по обем информация по случая до ДАНС, прокуратурата и всички ресорни институции, занимаващи се с пране на пари. Службите обаче  не предприемат нищо, но прокуратурата се задейства. Проверка в Търговския регистър показа, че неотдавна жената е участвала в управлението на седем фирми, а сега оглавява две, но съмнителни в своята дейност компании.


Въпреки това държавното обвинение прекрати разследването за финансовите машинации на ОПГ-то. Няма и осъдени или дори изправени на подсъдимата скамейка. Прокурор Антоанета Софрониева от Специализираната прокуратура наскоро прекратила досъдебното производство, образувано за финансови измами чрез предлагане на фалшиви финансови инструменти - бинарни опции, пише Блиц.


За сравнение - целият бизнес на Цоря в иначе пропитата от корупция Украйна е прекратен, а в Румъния измамникът дори бил арестуван.


Нещо повече, прокуратурата и следствието дори отказват да разпитат неговият партньор Гал Барак. Същевременно схемата, по която действал Барак е разработена именно от бившия му началник.  Т. нар. Вълк е бил привлечен в бизнеса на Цоря на по-късен етап. Престъпленията  му са извършвани от България, парите са получавани по банкови сметки на фирмите на двамата у нас, а след това оттук са нареждани към офшорни дружества.  Двамата са нанесли щети за над 200 млн. долара на 100 000 души. Припомняме, че чужди медии разкриха и ролята на  българската Инвестбанк в аферата около прането на милиони.


 Израелското Fintelegram твърди, че Барак е използвал Инвестбанк като една от финансовите институции, за да осъществява операциите си. Мнението и позицията на медията са, че в случая с Вълка не са сработили процедурите за борба с пране на пари в Инвестбанк и при холандската картова мрежа Payvision, които действат съгласно законодателството на ЕС.  Същевременно Инвестбанк, през която минаха и милиони евро санкционни венецуелски пари се оказа единствена от проверяваните български банки, която не мина стрестестовете от ЕЦБ.


Барак е арестуван след съвместна операция на българските, австрийските и германските правоохранителни сили. До момента обаче Вълкът от София продължава да не бъде екстрадиран в Австрия, където престъпната мрежа се разследва усилено. Той дори не е разпитан, въпреки писмото си от 25.07.2019г., в което изрично посочва, че „разполага с важна информация относно факти и престъпни схеми”, пише Блиц.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей