Свързани новини

30.09.2019 09:36

Кметът Фандъкова: Предстои много работа за кварталите, зеленината, яслите и техноинвестициите в София

Видян 2356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кметът на София Йорданка Фандъкова отчете работата си за нейния вече исторически 10-годишен управленски рекорд в града, с който изпреварва най-дългогодишните досега Иван Иванов и Стефан Софиянски и начерта какво предстои в милионния град:
„Всички казват, че тези избори за кмет на София ще бъдат различни, защото са голямата битка за власт.
Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да бъда и никога не съм била част от това.
Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „скучната“ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си последователен, но съм такава. Не пренаписвам големи периоди от живота си, не ги подменям, не ги крия, както е модерно. Не давам неизпълними обещания.
Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща.
Първото, как София ще продължи да се променя – дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на здравата основа на направеното, за да увеличим скоростта на промяна и градеж.
Второто,  с каква цел София ще се развива –  знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие. Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот.
Преди няколко месеца Файненшъл таймс и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза.
София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до Обеля. Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха.
Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото днес София е различна.  



Първата голяма цел е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градскасреда.



Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега – защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди.
Следваща задача – система на довеждащ транспорт – изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега – защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт.
Предлагам цялостна програма за изграждане на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, защото подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задачи.
Трябва да намалим транзитния трафик през града – а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път – готови сме с плановете.
Метрото –  много се гордея с този проект, въпреки всички, които се опитват да го омаловажат или искат неговото спиране. Не само, че не го спираме, а сме готови с разширенията към Слатина, Левски, Люлин и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към Илиянци и Студентски град.
Втората голяма цел – по-здравословна среда, което означава чист въздух и повече зеленина.
Спечелихме огромен проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от семействата в София.
Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци.  
Спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол.
Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг – линеен парк с велоалеи по старата жп линия.
Има две конкретни теми, по които сме длъжници - 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.