Свързани новини

06.09.2019 08:09

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на България

Видян 1803 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив, а празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.


Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на  Съединението. Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”, посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от 20:30 часа.


В центъра на столицата съще ще бъде отбелязан Денят на Съединението. Церемонията ще се състои в 11:30 пред мавзолея на княз Александър Батенберг.


От 9:00 до 13:30 ключови пътни артерии в центъра на София ще бъдат затворени заради провеждането на щафетен маратон. Събитието стартира пред Националния стадион, а затворени за превозни средства булевардите "Евлоги Георгиев", "Фритьоф Нансен", "Васил Левски", "България", "Пенчо Славейков", части от булевардите "Витоша", "Черни връх", "Свети Наум" и "Драган Цанков".


В Пазарджик тържествата по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще започнат в 10.30 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов. В 11 часа на площад „Константин  Величков“ ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. По повод празника етнографската експозиция и централната сграда на Регионалния исторически музей в града ще бъдат отворени за посетители, като входът е безплатен.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови